Samfund

Hjerneforsker støtter forsigtig åbning: Danskerne vil 'helt sikkert' begynde at slække

Danskerne vil af to årsager 'helt sikkert' begynde at slække på krav om afstand og hygiejne, når Danmark bliver genåbnet, mener ekspert.

Når Danmark efter påske skal til at åbne igen efter coronanedlukningen, bliver det efter det mest forsigtige scenarie ud af tre, som regeringen havde fået opstillet af Statens Serum Institut.

Store dele af erhvervslivet vil fortsat være lukket ned, hvilket er blevet mødt med kritik af flere i oppositionen.

Men spørger man hjerneforsker Jon Sigurd Wegener, er det mest forsigtige scenarie det rigtige valg.

For danskerne begynder "helt sikkert" at slække på sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og hygiejne, når der bliver åbnet for samfundet, mener han.

- Derfor er regeringens valg af den mest forsigtige løsning også den bedste. Alt andet ville være uansvarligt. For vi kan se, at hvis vi helt dropper den sociale afstand, så ryger vi over vores kapacitet på hospitalerne, siger Jon Sigurd Wegener.

Netop at holde afstand er altafgørende for, at antallet af indlagte med covid-19 ikke eskalerer.

I den genåbningsmodel, som efter planen sættes i værk efter påske, ligger medianen for spidsbelastningen på 264 indlagte patienter på landets intensivafdelinger. Men hvis danskerne bliver mindre forsigtige og ikke holder afstand, kan man risikere en medianbelastning på over 767 indlagte intensivpatienter.

Forsker: Derfor vil danskerne begynde at slække

Der er to grunde til, at danskerne under genåbningen vil have svært ved at overholde de relativt simple opfordringer om afstand og hygiejne, mener Jon Sigurd Wegener.

Først og fremmest har vi vænnet os til at være i krisen, så paniktilstanden, der først ramte os, er forsvundet hos mange. Derfor er det nemt at være afslappet og slække lidt på reglerne.

Den anden er, at vi er blevet forvirrede, efter flere politikere har kastet sig ind i debatten og har forskellige holdninger til, hvordan Danmark skal genåbnes.

- Vi mennesker er dygtige til at forholde os til et budskab. I begyndelsen var der meget klar kommunikation fra en statsminister med resten af Folketinget i ryggen, men den autoritære stemme i den form er forsvundet, så det bliver et mudder uden retning, siger Jon Sigurd Wegener.

Dronningen skal på banen igen

Han fremhæver dronning Margrethes historiske tale 17. marts som "genial krisekommunikation", fordi regenten i modsætning til politikere ikke har en agenda, når hun formaner os om at holde afstand.

- Hun bekymrer sig kun om Danmark, og vi lytter efter, når en autoritær, lærd landsmoder fortæller os, hvad vi skal gøre, siger han.

Der er stadig usikkerhed og snak om dødelighed blandt mange, siger Jon Sigurd Wegener. Hans drømmescenarie er derfor en autoritet, der kan dulme nerverne og understrege vigtigheden af at holde afstand. Helst en kongelig af slagsen.

- Jeg ville ønske, at dronningen kom på banen igen, for hun er en stærk samlende stemme. Men ellers er det mest optimale, man kan gøre, at lytte til statsministeren, siger han.

- Noget nonchalant

Selvom hjerneforskeren er tilhænger af den forsigtige genåbningsmodel, har regeringens valg mødt kritik fra flere partier på Christiansborg.

I de to andre scenarier, hvor Danmark ville blive åbnet mere, ville flere blive smittet, men vi ville fortsat holde os på den kendte flade kurve, hvor smittespredningen er under kontrol, og sundhedsvæsenet kan følge med.

- Jeg synes, at det er noget nonchalant i en situation, hvor folk står til at miste deres livsværk og står uden job, og at man forsvarligt kan åbne, at man så ikke gør det, siger Søren Pape, formand for Det Konservative Folkeparti.

Også Liberal Alliance mener, at man bør have større tillid til, at danskerne kan holde sikker afstand til hinanden.

Det er ikke kun politikere, der har sat spørgsmålstegn ved strategien om først at åbne skoler og institutioner.

Professor og virolog Allan Randrup kaldte tirsdag strategien for "et relativt stort eksperiment", fordi børn i endnu mindre grad end voksne er i stand til at holde afstand og streng hygiejne.

- Jeg er ikke sikker på, at regeringens prioritering i denne omgang har været fremmende for, at vi nærmer os en normaltilstand i samfundet, sagde han.