Coronavirus

Svaret, som alle i risikogruppen har ventet på: I skal spørge jeres læge

Sundhedsstyrelsen og Børne- og Undervisningsministeriet har efter to dages modsatrettede meldinger nu ét fælles budskab.

Om børn og ansatte i risikogruppen skal møde op i dagtilbud eller skole efter påske beror på en konkret sundhedsfaglig vurdering, som den enkeltes praktiserende læge skal foretage.

Sådan lyder det nu fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) efter to dages forvirring og modsatrettede meldinger fra de danske myndigheder.

- Den melding, vi har i fællesskab med hinanden, er, at det er en konkret og individuel sundhedsfaglig vurdering, om man skal møde i skole og børnehave, når de åbner igen. Det samme gælder medarbejderne, lød det onsdag aften fra ministeren i et interview med TV 2.

- Den sundhedsfaglige vurdering beror på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og dem er lægerne (de praktiserende læger, red.) vant til at tackle, og det er dem, der kommer med en vurdering af ens situation.

En anden linje hos Sundhedsstyrelsen end i regeringen

Mandag og tirsdag lød det ellers fra regeringen, at børn og ansatte i risikogruppe ikke skulle møde efter påske, ligesom børn med nære familiemedlemmer i risikogruppe heller ikke skulle starte op efter påske.

Men tirsdag aften sendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer ud for skoler og dagtilbud i forhold til, at det er på disse områder den forsigtige og gradvise åbning af Danmark efter lockdown kommer til at starte.

Her var meldingen en anden: Børn og ansatte i risikogruppe eller med nære familiemedlemmer i risikogruppe kan som udgangspunkt godt komme i dagtilbud, skole eller på arbejde, lød det.

Og så var forvirringen total for de mange mennesker, som risikerer at blive smittet med covid-19, når de mindste børn på et tidspunkt på den anden side af påske alle igen skal i vuggestue, børnehave og skole.

Familiens læge skal komme med vurderingen

Forvirringen fortsatte onsdag formiddag.

Her lød det fra børne- og undervisningsministeren, at hun godt var klar over, at ”der er en lille diskrepans” - det vil sige uoverensstemmelse - i forhold til det, som ministeriet havde meldt ud, og det som Sundhedsstyrelsen havde meldt ud.

- Det er vi i gang med at afklare. Der findes ikke et ja eller nej på dét spørgsmål, lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Men nu skærer ministeren altså igennem: Det er familiers egen praktiserende læge, der ud fra sygdomshistorie og styrelsens retningslinjer skal vurdere, om man som en person i risikogruppe eller med nære familiemedlemmer i risikogruppe skal starte i dagtilbud eller i skole efter påske - hvad enten man er barn eller ansat.