Minister: Ingen skoler og institutioner skal genåbne, før alt er på plads

Børne- og undervisningsministeren gav også et svar til de forældre, der er bekymrede for at sende deres børn i skole og institution.

- Skoler og institutioner får ikke lov til at genåbne, før de følger retningslinjerne. Hvis de ikke er klar 15. april (datoen for den delvise genåbning, red.), skal de ikke genåbne.

Sådan sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde onsdag.

Pernille Rosenkrantz-Theil er ligesom resten af regeringen og sundhedsmyndighederne blevet mødt med kritik og skepsis, efter at det blev meldt ud, at børn fra 5. klasse og nedefter skal tilbage til skoler, daginstitutioner og vuggestuer umiddelbart efter påske.

Flere borgmestre har blandt andet været ude at sige, at der er en masse udfordringer, som skal løses inden genåbningen - og at det ikke er sikkert, at det kan nås.

Men Pernille Rosenkrantz-Theil forsikrede på pressemødet, at skoler og institutioner ikke skal åbne, før det sundhedsmæssige er helt på plads.

- Jeg har tillid til, at man kan løse det her i alle kommuner, fortsatte hun.

Retningslinjerne for skolerne og institutionerne indebærer blandt andet, at der skal være to meter mellem bordene i klasselokalerne, og at der skal være et meget stort fokus på håndhygiejne. Der er også konkrete anbefalinger til bespisning.

Se alle retninglinjerne her:

Børn er børn

Hvis skoler og institutioner ikke kan leve op til retningslinjerne, er Pernille Rosenkrantz-Theil klar til at se på nye løsninger.

- Vi skal understøtte den her proces. Vi er i det sammen, og hvis kommuner og skoleledere støder på problemer, vi ikke har løst, så må vi vende tilbage til det og finde en bedre løsning, sagde ministeren på pressemødet.

Her blev det samtidig understreget, at der i strategien for genåbningen er blevet taget højde for, at "børn er børn og ikke små voksne".

- Ja, pædagogerne må gerne trøste børn og skifte børn, og ja, børn må gerne være børn, men de kommer til at lege i mindre grupper end normalt, sagde børne- og undervisningsministeren.

Den pointe understregede Sundhedsstyrelsen:

- Det er vigtigt at have fat i, hvad retningslinjerne er. Jeg har hørt nogle sige, at børnene ikke må være mindre end to meter fra hinanden i eksempelvis frikvarterer. Det må de godt, og der er taget højde for, at børn er børn, sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

"Det er sundhedsmæssigt forsvarlig"

Flere forældre har, siden Mette Frederiksen præsenterede sin genåbningsplan, været bekymrede for, at det både vil gå ud over børn og øvrige familiemedlemmer, at børnene sendes ud i det coronaramte samfund.

En Facebookgruppe, som på under to døgn har rundet 30.000 medlemmer, kritiserer regeringens plan om at lade de mindste børn være de første, der skal lukkes ud i samfundet.

Men på pressemødet gentog Pernille Rosenkrantz-Theil igen og igen, at det er myndighedernes "klare vurdering, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at løfte restriktionerne".

Forældrenes bekymring er dog blevet bakket op af professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Jeg er ikke sikker på, at regeringens prioritering i denne omgang har været fremmende for, at vi nærmer os en normaltilstand i samfundet, sagde Allan Randrup Thomsen til TV 2 tirsdag.

Han mener, det er problematisk, hvis der bliver lukket op for en stor gruppe i samfundet, der har en alder, hvor det kan være svært at kontrollere deres hygiejne og omgang med andre mennesker.