Eksplosion i antallet af bloddonorer efter antistoftest - men det sker af de forkerte årsager
På en dag meldte 870 personer sig som bloddonorer. Normalt melder knap 100 sig på en dag, lyder det fra organisationen Bloddonorerne i Danmark.
Mørketallet af smittede i Danmark kan være 30 til 80 gange højere, end det registrerede antal smittede, skriver Sundhedsstyrelsen i en rapport. Dermed kan hundredetusinde danskere have været smittet med coronavirus.
Derfor har Danske Regioner allieret sig med organisationen Bloddonorerne i Danmark om at teste donorerne for antistoffer for coronavirus. Hvis en person har antistoffer i blodet mod sygdommen, betyder det, at vedkommende har haft virussen.
Mange flere end normalt har de sidste dage meldt sig som bloddonorer, siden det blev meldt ud i lørdags, at donorer også bliver testet for corona-antistoffer.
- Interessen har været større end forventet, siger Flemming Bøgh-Sørensen, generalsekretær i Bloddonorerne i Danmark.
Men han frygter, at det er af de forkerte årsager.
- Man kommer i blodbanken for at give blod. Ikke fordi man skal testes for coronavirus, siger han.
Antallet tilmeldte er steget stort
Efter pressemeddelelsen om antistoftest af donorer blev sendt ud, tilmeldte 203 personer sig som donorer. Søndag havde yderligere 343 meldt sig. Mandag var tallet 870, og i går tirsdag besluttede 602 personer, at de ville være bloddonorer.
Flemming Bøgh-Sørensen fortæller, at sidste år var det omkring 96 mennesker, der dagligt meldte sig som bloddonorer.
Han frygter, at de nye donorer melder sig på et uoplyst grundlag. Resultaterne af antistoftestene skal nemlig bruges til at klarlægge mørketallet af smittede med coronavirus på nationalt plan, så man får en idé om, hvor udbredt smitten er.
Test er ikke helt sikre
Testen udføres altså ikke for at den enkelte person kan vide, om vedkommende har været smittet eller ej, siger generalsekretæren. Desuden er de enkelte resultater ikke helt til at regne med.
- Den enkelte donor skal være klar over, at testen ikke er helt sikker på individniveau, siger Flemming Bøgh-Sørensen.
Det gør ikke så meget, at testen ikke er sikker for den enkelte, når det er et billede af hele nationen, man undersøger. Der indregner man en statistisk usikkerhed, og derfor er der plads til, at enkelte test er forkerte.
I Danske Regioner kan man godt forstå, at mange er nysgerrige på, om de har været smittet.
- Det er helt forståeligt, at mange gerne vil se, om de selv har haft corona, og vi er altid taknemmelige for nye bloddonorer, skriver Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, i et skriftligt svar.
Testen tages i forbindelse med en bloddonation
Når en bloddonor møder op for at donere, skal man som det første besvare et par spørgsmål – blandt andet om udlandsophold, da der kan være udbrud af infektionssygdomme, for eksempel malaria, i visse dele af verden.
Og fra i mandags skulle donorer også tage stilling til, om de ville deltage i en antistoftest.
Det kan foregå enten ved at prikke et hul i fingeren og tage lidt blod derfra eller ved at tage noget af det blod, der bliver tappet i forbindelse med en donation. Proceduren er en smule forskellig fra blodbank til blodbank.
Prøverne bliver sendt til et laboratorium, hvor prøven bliver testet for hepatitis B og C, HIV og nu også antistoffer mod coronavirus.
Efter et par dage får bloddonoren svar på, om testen var positiv eller negativ. De fleste steder vil donoren kunne tjekke det med sit personlige login på blodbankens hjemmeside.
Nogle test kan ikke gennemføres af tekniske grunde, og i de tilfælde er det ikke muligt at få taget en ny test, oplyser Flemming Bøgh-Sørensen og henviser til, at hensigten er at lave et landsgennemsnit.
Første estimat
De første resultater blev præsenteret onsdag eftermiddag baseret på tal indhentet mandag.
1487 bloddonorer blev testet mandag og af dem var 22 personer positive for antistoffer.
Hvis de tal er repræsentative, svarer det til, at 127.000 personer har haft coronavirus i Danmark.