Coronavirus

De, der skal åbne samfundet, er bekymrede: Der er flere store udfordringer

Retningslinjerne går blandt andet på, at eleverne skal placeres ved borde, så der er to meter mellem dem.

Hyppig håndvask, rengøring flere gange dagligt og god plads mellem børnene.

Det er en del af de retningslinjer, som institutioner og skoler skal følge, når de åbner efter påske.

Men regeringens planer møder også skepsis blandt flere organisationer, der skal håndtere åbningen i praksis.

De er bekymrede for deres medlemmers helbred, og om det er muligt at følge regeringens retningslinjer, når hverdagen rammer.

- En af de store udfordringer, vi får, er håndhygiejne. Det forventes, at børn vasker hænder meget ofte, men vi har slet ikke så mange håndvaske på skolerne, siger formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal til TV 2.

En anden udfordring er, at elever skal sidde med to meters mellemrum.

- På de skoler, der har små klasselokaler, kan der være et sted mellem seks og otte børn per lokale. Det vil sige, at en klasse på 24 elever elever skal fordeles ud i tre klasselokaler. Og det er små elever, som skal have en lærer tilstede. Det har vi ikke mandskab til, siger formanden.

(ARKIV) Snart skal folkeskoleelever mellem 0.-5. klasse sendes i skole.

Læs alle retningslinjerne her:

KL: Gør brug af kreative løsninger

Hos Kommunernes Landsforening mener man også, det bliver en stor udfordring at åbne skoler og institutioner.

- Det er en stor udfordring at passe børn under de her forhold, og vi kommer til at stå på tæer for at lykkes med det her, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening.

Han fortæller, at skoler og institutioner kommer til at tage kreative løsninger i brug for at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Der vil blive flyttet rundt og lavet forskellige typer af holddelinger, som på en og samme tid vil sikre, at vi kan overholde retningslinjer og skabe en god læringssituation, siger Jacob Bundsgaard.

Undervisningsminister er klar til at finde nye løsninger

Udfordringerne med små klasselokaler og manglende håndvaske kan dog blive afhjulpet af regeringen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er klar til at se på nye løsninger, hvis skoler og institutioner får brug for det.

- Vi skal understøtte den her proces. Vi er i det sammen, og hvis kommuner og skoleledere støder på problemer, vi ikke har løst, så må vi vende tilbage til det og finde en bedre løsning, siger ministeren.

Åbning sker først senere

Fordi der skal iværksættes mange nye foranstaltninger og tages ekstra hensyn, mener både Kommunernes Landsforening og Skolelederforeningen, at det kan blive svært for skoler og institutioner at åbne allerede onsdag efter påske.

Jacob Bundsgaard understreger, at det vigtigste ikke er at åbne på onsdag, men at det sker på en god og ordentlig måde, som er sundhedsmæssigt ansvarlig.

Samme pointe går igen hos formanden for Skolelederforeningen.

- Det vigtigste er sikkerhed, og at skolerne ikke bliver store smittekilder. Om det hedder onsdag, torsdag eller fredag, skolerne åbner, det bekymrer jeg mig ikke om, siger Claus Hjortdal.