Coronavirus

Løkke: - Jeg blander mig, fordi jeg er oprigtigt bekymret

Den tidligere statsminister kritiserer regeringen for i sin "fortsatte nedlukningsplan" at have for lidt fokus på økonomi og penge.

- Jeg har kæmpe respekt for måden, som statsministeren har håndteret krisen i starten. Det har jeg også rost ved flere lejligheder, men jeg er noget bekymret for den måde, som det bliver håndteret på nu. Det har jeg en moralsk pligt til at påpege.

Sådan lyder det fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med TV 2 - synspunkter han tirsdag også har givet udtryk for i en klumme i B.T.

Reaktionen kommer, efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften annoncerede en forsigtig genåbning af Danmark, efter landet har været lukket ned siden midten af marts. Det kan du få det fulde overblik over her.

- Jeg har lov at blande mig i den her debat – når beslutningerne er truffet, og rigspolitichefen har sagt, hvad jeg må og ikke må, så retter jeg mig efter det. Danmark er et retssamfund, men det er også et demokrati, siger Lars Løkke Rasmussen om årsagen til, at han nu ”tager bladet fra munden.”

- Vi risikerer at stå med en kæmpe økonomisk katastrofe

Det er ikke beslutningen om langsomt at genåbne Danmark, der ifølge Lars Løkke Rasmussen er forkert, men derimod at der med genåbningen er for lidt fokus på økonomi og penge – og at de såkaldt liberale erhverv, serviceindustrien og restaurationsbranchen fortsat skal holde lukket en måned endnu.

- Undskyld, jeg siger det lige ud. Vi skal gribe det sundhedsmæssigt forsvarligt an, men det er også et politisk valg, hvor man vil starte. Der er et fravær af fokus på, at hvis vi ikke snart få hjulene i gang, så risikerer vi at stå med en kæmpe økonomisk katastrofe bagefter, siger han.

Han peger desuden på, at man som samfund selvfølgelig skal undgå, at sundhedsvæsenet bryder sammen på grund af et for stort antal smittede, men at det selv samme sundhedsvæsen lige nu ligger under kurven for kapacitetsgrænsen - altså i det grønne felt på den kurve, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved flere lejligheder har vist danskerne.

- Der er jo færre indlagte, end der var i forbindelse med den store influenzasæson for nogle år siden. Jeg tror ikke, det er gået op for alle, hvor katastrofalt en økonomisk situation, mange virksomheder står i, hvis vi ikke tør løbe en kalkuleret risiko for at åbne op der først, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at danskerne er voksne og ansvarlige nok til at kunne håndtere en gradvis åbning af nogle af de liberale erhverv under skarp iagttagelse af, at de sundhedsfaglige regler bliver fulgt.

- Det er tankevækkende, at dét, vi omtaler som forbudslandet (Sverige, red.), stoler lidt mere på sine medborgere, siger han.

Løkke vil gerne se de matematiske modeller bag beslutningen

Hvis det var Lars Løkke Rasmussen selv, der lige nu stod ved roret under coronapandemien, ville han i forbindelse med en plan for genåbningen af Danmark være begyndt med at invitere partierne til en diskussion om, hvordan man skulle genåbne. For ifølge ham ”tænker flere hoveder bedre end et.”

Jeg gider ikke deltage i fnidder. Det er sagen for alvorlig til

Lars Løkke Rasmussen

Og så ville han dele informationerne, herunder de matematiske beregningsmodeller, der ligger til grund for den politiske beslutning om at starte genåbningen af Danmark med blandt andet de helt små børn.

- Hvad er den afledte sundhedseffekt for eksempel af, at frisører igen får lov til at åbne? Dét, vi fik i går, var ikke en genåbningsplan, men en fortsat nedlukningsplan, siger den tidligere formand fra Venstre, der ikke vil kommentere, om Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, er enig i Lars Løkke Rasmussens synspunkter.

- Jeg gider ikke deltage i fnidder. Det er sagen for alvorlig til. Jeg tillader mig at blande mig, fordi jeg er oprigtigt bekymret.

Han siger dog samtidig, at både store og små virksomheder har behov for, at ”nogen tør tale deres sag,” men afviser igen at ville kommentere på, om der på nuværende tidspunkt ikke er nogle politiske leder, der gør dette.

- Jeg håber, der kommer gang i en debat, og det kan jeg også se, at der er kommet, siger han og understreger, at alle danskere fortsat skal overholde de retningslinjer, som landets sundhedsmyndigheder har udstukket – uanset om man er enig med dem eller ej.

Se hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen her.