En forælder, en lærer og en pædagog om genåbningsplanen: - Det første, jeg tænkte, var, at det bliver et stort kaos
En er bange for at blive stemplet som dårlig mor, mens en anden vurderer, at det er "uundgåeligt", at hun bliver smittet.
Hvis danskerne fortsætter med at holde afstand og god håndhygiejne, kan landet gå i gang med en gradvis genåbning efter påske.
Første skridt bliver primært taget af de mindste børn, der skal tilbage i institutioner og skoler, hvor rammerne bliver tilpasset, så smitterisikoen stadig bliver begrænset. En virolog kalder det "et relativt stort eksperiment", at de mindste skal være de første, der vender tilbage til hverdagen.
Men hvad tænker de, der skal være en del af den første genåbningsfase, om planen? Her er en lærer, en pædagog og en forælders tanker.
Johanne Mouritsen
Folkeskolelærer, underviser på mellemtrinnet i dansk, madkundskab og historie.
- Det første, jeg tænkte, var, at det bliver et stort kaos. Der er gode grunde til at gøre det her, men i praksis bliver det svært at overholde, siger Johanne Mouritzen til TV 2.
Hun underviser klasser med 27 elever i, så hvis retningslinjerne skal overholdes, så skal klassen deles op, ligesom rengøringen skal intensiveres.
Johanne Mouritzen tror, at det bliver nemmere at holde børnene fra hinanden i undervisningen end i frikvartererne, hvor eleverne sandsynligvis "hurtigt falder tilbage i de gamle vaner."
- Når man er sammen med børn, kan man ikke rende rundt med masker, og vi kan heller ikke sætte plastik op som i supermarkedet. Men vi kan placere dem ved hver deres bord og lade meget af undervisningen foregå udenfor, siger hun.
Det beroliger hende, at planen ikke er at gå "100 procent tilbage til normalen", så hun for eksempel ikke skal undervise i madkundskab.
- Jeg er ikke panisk omkring risikoen, men det er nok uundgåeligt, at jeg bliver smittet. Men jeg har stor tillid til, at regeringen ved, hvad den gør, siger hun.
Kristina Hinkbøl Ribergaard
Har en datter på tre et halvt år og er skolelærer.
Da Kristina Hinkbøl Ribergaard så mandagens pressemøde, blev hun glad. Mest på vegne af sin datter, der hver morgen siden nedlukningen har spurgt, om hun må komme i børnehave.
- Det er svært at forklare et så lille barn, hvorfor hun ikke må lege med andre. Så det bliver dejligt for hende at se de andre igen, og jeg er sikker på, at pædagogerne vil gøre deres bedste, siger hun.
Men da Kristina Hinkbøl Ribergaard loggede på Facebook kort efter pressemødet, meldte de ambivalente følelser sig.
- Der var mange, der skrev, at de ville holde deres barn hjemme og var i panik. Så blev jeg i tvivl, om det er rigtigt at sende hende afsted - og også lidt bekymret for at blive stemplet som en dårlig mor, siger hun.
Alligevel er hun fortrøstningsfuld og glæder sig til at aflevere sin datter i børnehave på onsdag. Selv om hun forventer, at der er færre børn, fordi mange vil holde børnene hjemme lidt endnu.
- Jeg bliver først rigtig usikker, hvis pædagogerne ikke længere vil give barnet et kram, når der er brug for det, siger hun og understreger, at hun ikke føler sig som "forsøgskanin".
- Jeg tror ikke, at regeringen er ude på at lave et socialt eksperiment med vores børn, siger hun.
Rikke Vædele
Daglig leder af et børnehus med vuggestue, børnehave og fritidsklub.
Det, Rikke Vædele bed mest mærke i, da hun så statsministerens pressemøde, var, at intet bliver åbnet, før rammerne er på plads.
- Det virker til, at der skal være styr på trygheden, ordentligheden og normeringerne først - også hvis det kræver nogle ekstra midler, siger hun.
Hun regner ikke med, at alle institutionens indendørsarealer skal være i brug, men til gengæld kan det være, at en del af børnene kommer hjem i hendes have, og måske skal forældrene være med til at spritte legetøjet af. Hverdagen kommer i hvert fald til at se anderledes ud efter påske.
I går efter midnat fik Rikke Vædele sms'er fra bekymrede forældre, så hun var nødt til at sende en mail ud for at berolige og understrege, at børnehuset tager alle forholdsregler.
- Det skinner igennem, at man er skræmt og har været i undtagelsestilstand i over en måned. Når folk så bliver bedt om at aflevere børnene igen, rammer bekymringerne. Jeg har dem selv som mor. Men vi kan ikke være i boblen for evigt, siger hun.
Hun regner dog ikke med, at alle børnene bliver sendt afsted i den første periode - og det vil gøre de anderledes rammer nemmere at overholde.
Selv om smitterisikoen er forhøjet, synes hun, at det giver mening at åbne.
- Jeg har fuld tiltro til, at vi gør det rigtige. Og så må vi hjælpes ad med at gøre det her på den bedste og mest sikre måde, siger hun.