Danskernes immunitet undersøges – men der er udfordringer med testkit fra Kina
I kampen mod coronavirus er der verden over store forhåbninger til såkaldte antistoftest, men foreløbigt halter det med både kvalitet og leverance.
Mange af verdens lande arbejder lige nu på en plan for, hvordan og hvornår samfundet gradvist kan genåbnes.
Her er det vigtigt at vide, hvor stor en del af befolkningen, der har været smittet med coronavirus og dermed må formodes at være immune.
Pålidelige test af antistoffer er essentielle i dette arbejde, men hidtil har det vist sig svært for sundhedsmyndighederne at finde testkit, der er præcise nok.
I Danmark har blandt andre overlæge og professor på Rigshospitalet Henrik Ullum stået for at validere et kinesisk produceret testkit, og også han har oplevet udfordringer med kvaliteten.
- De var ikke lige så gode, som producenten lovede. Men lige nu er de det bedste, vi har, siger han til TV 2.
Testkit strandet i Kina
Verdensmarkedet for antistoftest for den nye coronavirus, der for øjeblikket hovedsageligt udgøres af testkit fra Kina, har vist sig uigennemskueligt og svært at navigere i.
Det viste sig blandt andet i forrige uge, da Spanien sendte 58.000 upålidelige testkit retur til producenten, og også i Storbritannien sår eksperter og myndigheder nu tvivl om pålideligheden af millioner af bestilte testkit.
Sidstnævntes premierminister havde ellers kaldt antistoftestene for en "gamechanger" med udsigt til at få immune borgere tilbage i arbejde.
I Danmark har Henrik Ullum også oplevet markedet som utilregneligt - både når det handler om testenes kvalitet og leverance. For allerede flere uger siden bestilte Henrik Ullum - via et hollandsk firma - 18.000 testkit fra en kinesisk producent.
Men testene strandede i Kina.
23 procent falsk negative
Med de strandede testkits var gode råd dyre, men ud af det blå kom en foreløbig redning. En anonym donor henvendte sig med 100.000 testkit, som kort efter blev leveret til den danske stat.
Det er disse testkit, som Henrik Ullum i samarbejde med Statens Serum Institut har valideret, og som nu skal teste for antistoffer blandt bloddonorer i hele landet.
Men selvom testene altså ikke er så gode som håbet, forklarer Henrik Ullum, at de er sikre at bruge - for usikkerheden ligger i, hvor mange, der testes falsk negative:
- I 23 procent af tilfældene viste testen, at testpersonen ikke havde antistoffer i kroppen, selvom vedkommende havde haft virus. Det kan vi godt leve med. Havde det været omvendt – at personer, der ikke havde været smittet, testede positive for antistoffer - kunne vi på ingen måde bruge testen.
Henrik Ullum havde gerne set, at testene, han selv bestilte, var blevet leveret, da de er mere pålidelige. Men det er det muliges kunst i øjeblikket, siger han:
- Statens Serum Institut afventer også testkit fra Kina. Set i lyset af at det er svært at få diagnostisk udstyr ud af Kina, sammenholdt med at vores normale leverandører ikke er klar med en test endnu, er det bedre at køre med det, vi har i huset lige nu.
Langt fra flokimmunitet
De 100.000 testkit bliver nu brugt til at teste donorblod fra blodbankerne i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, og resultaterne er med til at give det første billede af befolkningens immunitet.
De viser, foreløbigt at 3,5 procent af de testede bloddonorer i Region Hovedstaden har dannet antistoffer, og dermed kan konkluderes at have været smittet.
I dette tal er de 23 procent falsk negative indregnet – men testene er alligevel ikke repræsentative for befolkningen.
- Det er jo stadig en lille testgruppe, og bloddonorer må også formodes at være sundere end gennemsnittet, siger Henrik Ullum.
Eksperter vurderer, at op mod 60 procent af befolkningen – omkring 3,6 millioner danskere - skal være immune for at opnå såkaldt flokimmunitet, hvilket vil kunne stoppe coronavirussen i at brede sig.
Derfor er de foreløbige 3,5 procent et tegn på, at vi ikke er nået helt så langt igennem epidemien, som håbet, siger Henrik Ullum.
- Det er jo glædeligt, at tiltagende for at inddæmme virus har virket, men når vi har så få immune, kan epidemien jo også ende med at blive mere langstrakt.
Flere hospitaler tester for antistoffer
Foruden at kortlægge befolkningens immunitet forestiller Henrik Ullum sig også, at særlige nøglepersoner kan testes for immunitet, så de kan komme tilbage i arbejde med mindre sandsynlighed for at smitte andre eller selv blive smittet.
Plejesektoren kunne ligeledes være et område, der kunne have gavn af antistoftest, mener han.
- Hvis vi tænker på vores gamle mormor, der sidder alene, og som måske kunne have brug for social kontakt, så vil det være mere hensigtsmæssigt at sende folk med antistoffer ind til hende.
- Problemet lige nu er bare, at så få mennesker har haft virus, hvilket gør det svært at finde folk med antistoffer, siger Henrik Ullum.
Flere hospitaler tester i øjeblikket dele af deres personale for antistoffer mod coronavirus.
Sundhedsmyndighederne har endnu ikke fremlagt en national plan for, hvordan antistoftests skal benyttes.