Samfund

Roskilde Festival er officielt aflyst: - Vi er dybt ulykkelige

Årets Roskilde Festival er officielt aflyst, efter statsministeren meddelte mandag aften, at forsamlingsforbuddet forlænges til og med august.

Roskilde Festival i 2020 er officielt aflyst, efter at forbuddet mod større forsamlinger er blevet forlænget til og med august.

Organisationen bag er rystet.

- Vi er dybt ulykkelige! Vi frygtede, at det ville ske. Vi har til det sidste håbet, at det ikke ville ende på denne måde. Men risikoen for smittespredning er for stor, når så mange mennesker er samlet, og det hensyn er ubetinget det vigtigste, skriver Roskilde Festival på sin Facebookside.

- Så der bliver ingen Roskilde Festival denne sommer.

Festivalen skulle have fundet sted fra 27. juni til 4. juli.

Bøn fra Roskilde: Bak os op

Roskilde Festivalens talskvinde, Christina Bilde, skal have et overblik over de mange konsekvenser som aflysningen af årets udgave får, men hun lægger ikke skjul på, at også hun er chokeret:

- Jeg er udover rystet. Udgave nummer 50 skulle have været noget helt særligt, så det her skal vi bruge tid på at fordøje og få overblik over konsekvenserne. For de er store. Det bliver alvorligt, og det har konsekvenser for alle, siger hun til TV 2.

Derfor har Christina Bilde også en bøn til Roskilde Festivalens mange trofaste festivalgængere.

Hun håber, at flest muligt bakker op og får konverteret årets billet til 2021-udgaven. Billetsalget er nemlig altafgørende for festivalens eksistens.

Overskuddet fra de enkelte års Roskilde Festivaler bliver hvert år doneret videre til godgørende formål, og derfor er der ikke penge fra 2019 at tære på.

- Vi får hurtigst muligt lavet en løsning, der gør at man kan få overført sin billet til 2021. Har man ikke lyst til det, vil man kunne få refunderet sin billet, fortæller hun.

Hun kan endnu ikke sige noget om, hvordan regningen gøres op i forhold til de mange stadeholdere og kunstnere, der skulle have bidraget og optrådt på Roskilde.

Dette års festival ville have været 50-års jubilæet. Det må altså nu vente til 2021 i stedet.

Flere festivaler er ramt

Forsamlingsforbuddet er forlænget til og med august, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften.

Udover Roskilde Festival bliver altså også Northside, Heartland, Tinderbox, Musik i Lejet og Smukfest ramt af forbuddet. Flere af festivalerne havde ellers meldt ud, at de regnede med at gennemføre sommerens arrangementer.

Den københavnske gadefest Distortion, der skulle have fundet sted i starten af juni, er allerede blevet udskudt til slutningen af august, men må nu formodes også at blive ramt.