Coronavirus

Herberg mistede madleverance, men så oversvømmede danskerne dem med måltider

Maddonationer fra tilfældige danskere har holdt herberg i gang i flere uger. Nu er de løbet tør - og håber på mere hjælp.

Da Mette Frederiksen torsdag 12. marts lukkede Danmark, mærkede mange danskere følgerne.

Et af de steder, der blev ramt af lukningen prompte, var Herberget Himmelekspressen.

Normalt fik herberget nemlig maden til deres ti hjemløse beboere fra overskuddet fra en kantine, men da kantinen lukkede ned, stod bestyrelsesformand Thomas Bertelsen med et problem.

Hjemløse i Danmark

Ifølge den seneste optælling fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, var der i 2019 1.442 hjemløse i København. Vives optælling fra 2019 opgjorde desuden 167 hjemløse på Frederiksberg og 1.237 i Københavns Omegn.

Optællingen registrerede i alt 6.431 hjemløse i Danmark.

Herberget må på grund af restriktioner ikke selv lave mad i sit køkken, men så fik Thomas Bertelsen idéen med at skrive ud på deres Facebookgruppe. Og så gik det stærkt, fortæller han.

- Det væltede ind med beskeder. Folk var så venlige, og helt vildt mange skrev med det samme: "Hvornår kan vi komme med mad?" I løbet af fredagen havde jeg 14 dages mad planlagt. Ved siden af kom folk også med kage, så det har været et kæmpe koordineringsarbejde, siger han.

- Vi besluttede fra starten, at vi ikke ville være kræsne. Folk var søde til at spørge, hvad vi havde lyst til. En kvinde spurgte: "Er det lang tid siden, I har fået supper?" Så ville hun gerne lave minestrone-suppe med røget bacon og flute.

Herberget har fået leveret både kage og aftensmadsretter.
En omgang kartoffelmos og gryderet leveret fra en privatperson.

Og al den hjemmelavede mad har beboerne taget enormt godt imod.

- Drengene har været så glade. En af dem, der bor der, skrev i går til mig: ”Vi lever som verdens rigeste”, da han sendte et billede af dagens måltid, som var forloren hare, fortæller Thomas Bertelsen.

Herberget drives udelukkende for private midler og ved hjælp af frivillig, ulønnet arbejdskraft. Det blev indviet i 1952.

Mangler mad igen

Herberget Himmelekspressen er et af de ældste i Danmark og ligger i København. Det er gratis for mændene at bo der, og de får to måltider om dagen.

Normalt har herberget åbent hele natten og lukket i dagtimerne, men i denne tid har de udvidet åbningstiderne, så der næsten er åbent hele døgnet.

Det første Facebook-opslag rakte flere uger, men nu står herberget uden mad igen.

Derfor håber bestyrelsesformanden på, at flere gavmilde danskere kunne have lyst til at lave lidt mad til de hjemløse.

Han planlægger at lægge et opslag op på herbergets Facebookside og efterspørge en lun ret eller lidt kage senere mandag.

Afstemning

Har du støttet en lokal virksomhed eller organisation under coronaepidemien?