DTU har udviklet lyntest i kampen mod corona

Hvis testen bliver godkendt til brug, er forventningen at kunne teste 10.000 om ugen og på sigt være med til at lukke Danmark gradvist op igen.

Forskere på DTU har udviklet en såkaldt lyntest for coronavirus, der kan vise et resultat på 30 minutter.

- Vi bruger en anden reaktion i den nye test end den på hospitalerne, og den er simpelthen hurtigere, siger professor ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin ved DTU, Anders Wolff til TV 2.

Den store forskel på den nuværende test og lyntesten er, at lyntesten ikke kræver oprenset RNA (ribonukleinsyre red.), hvilket sparer både tid og penge, lyder det fra professoren.

Kan bidrage til gradvis genåbning

Hvis testen bliver godkendt til brug, er forventningen at kunne teste 10.000 om ugen, og at den på sigt kan være et middel til at kunne åbne Danmark gradvist op igen ved hjælp af mobile teststationer.

Forskerholdet bag prøven har allerede været i gang med at teste og sammenligne 100 prøver fra Vejle Sygehus med den nye metode.

For at erstatte en allerede eksisterende testmetode, skal en test have en overensstemmelse på 95 procent eller være mere præcis end den nuværende, lyder det fra WHO.

DTU's test har vist sig at have en overensstemmelse på 97,6 procent.

Testen kræver ingen computer

Lyntesten er blevet til på baggrund af allerede eksisterende viden fra forskning i forbindelse med fødevarebåren sygdom og virussygdom som fugleinfluenza.

Testen fungerer ved at tage et mundskrab af svælget med en vatpind, hvorefter vatpinden kommer ned i et prøveglas for så at blive varmebehandlet. Derefter fremgår det af skærmen på varmeapparatet, om resultatet er positivt eller negativt.

Det betyder, at det ikke engang er nødvendigt at bruge en computer for at aflæse resultatet.

Mulighed for at teste sig selv

Testen kan i og for sig foretages af alle med lidt introduktion, siger Anders Wulf. Desuden er testen mobil, da den kun kræver en vatpind, en pipette og et varmeapparat. Det vil i første omgang især være gavnligt på plejehjem og blandt sundhedspersonale, vurderer Anders Wolff.

Selvom der er en række ting, der skal falde på plads, inden testen er klar, kommer den nye test til at spare både tid og penge, vurderer professoren. Blandt andet kræver den nye test en godkendelse til officiel brug.

Forventningen er, at de nye lyntest fra DTU kan være klar i udgangen af april.