Coronavirus

Mette Frederiksen: - Vi kommer ikke til at stå tæt sammen og holde fester i lang tid

I 21 Søndag på DR sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at en gradvis åbning af Danmark er på vej.

Danskerne kommer ikke nødvendigvis til at kunne genkende deres normale hverdag, før der er fundet en vaccine eller en god behandling mod coronavirus. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) søndag i et interview med 21 Søndag.

- Min bedste vurdering er - med det jeg ved, og med det, vi har prøvet indtil nu - så kommer vi til at lægge store dele af vores almindelige liv om. Vi kommer ikke til at vende tilbage til det Danmark, som det var før 6. marts, siger Mette Frederiksen

Samtidig advarer Mette Frederiksen (S) om, at coronakrisen langt fra er slut, selv om tallet på danskere, der er indlagt på danske sygehuse, søndag faldt for fjerde dag i træk.

- Tallet kan stadig eksplodere mellem hænderne på os. Korthuset kan falde, og det kan falde hurtigere, end vi kan forestille os, lyder det fra Mette Frederiksen.

Ifølge TV 2s oplysninger ventes regeringen først på ugen - højst sandsynligt mandag - at præsentere en plan for Danmarks gradvise åbning, hvilket Mette Frederiksen også kom ind på i interviewet.

- Det er absolut sandsynligt, vi kigger ind i en gradvis, stille og rolig åbning af Danmark. Vi har indtil nu klaret det godt, men vi har kun gjort det godt, fordi flertallet af danskere har fulgt de anbefalinger og retningslinjer, der er kommet. Det er afgørende, at vi fortsætter med det, siger Mette Frederiksen.

Skepsis

Hun anerkender den skepsis, der er hos mange, som mener, det er for tidligt at indlede genåbningen.

- Den utryghed, som jeg godt kan fornemme, er her nok også om 14 dage. Men meget tyder på, at indtil der er en vaccine, skal vi håndtere coronavirus, siger Mette Frederiksen.

Hun tror ikke, at "det normale liv, vi havde før coronakrisen " kommer tilbage "inden for en overskuelig fremtid".

- Det er en lumsk sygdom, som smitter og kan komme tilbage, siger Mette Frederiksen.

Alle børn ikke i skole igen på én gang

Hun regner ikke med, at alle danske børn kan komme i skole på samme tid.

- Vi kommer heller ikke til at kunne klumpe os sammen i tog og busser. Og vi kommer heller ikke til at stå tæt sammen og holde fester i lang tid, siger Mette Frederiksen.

TV 2's politiske redaktør Troels Myllenberg siger, at Mette Frederiksen i interviewet prøvede at forberede danskerne på, at deres hverdag vil blive forandret - for altid.

- Det er en markant konstatering af, at der er meget, der bliver anderledes, også politisk. Hun forberedte befolkningen på, at rigtigt meget er forandret, og at forudsætningerne for den måde, vi har indrettet os på, er forandret for altid, siger Troels Myllenberg.