Dobbelt så mange mænd som kvinder døde i Danmark med covid-19

Blandt alle de positive covid-19-tilfælde er der en ligelig kønsfordeling mellem mænd og kvinder i Danmark, men foreløbig er langt flere mænd døde.

Dobbelt så mange mænd som kvinder er foreløbig registreret døde med covid-19 i Danmark.

Det viser tal fra Statens Serum Institut i den daglige overvågningsrapport, som blev offentliggjort fredag, hvor antallet af døde lå på 139. Heraf var 93 mænd og 46 kvinder.

Alderen på de døde fordelte sig således:

  • 24 var over 90 år
  • 56 var 80-89 år
  • 40 var 70-79 år
  • 15 var 60-69 år

Derudover er der fire døde under 60 år, som ikke er placeret i nogen aldersgruppe, fordi tallene ifølge Statens Serum Institut er for små.

Medvirkende dødsårsag

117 ud af de 139 personer, altså 84 procent, havde en såkaldt ’komorbiditet’. Det vil sige en medvirkende dødsårsag, defineret ved, at afdøde inden for de seneste fem år har været indlagt med en anden diagnose.

Det kan for eksempel være diabetes, kræft, kronisk lungesygdom, hjerte-kar-sygdomme og hæmatologiske sygdomme.

Blandt alle de positive covid-19-tilfælde viser der sig en ganske ligelig kønsfordeling med henholdsvis 1854 kvinder og 1818 mænd.

Dødstallet i Danmark steg lørdag til 161.

Hvorfor et overtal af døde mænd?

Coronavirus er så nyt et fænomen, at forskningen stadig mangler svar på de forskelle, der er i sygdomsforløb hos henholdsvis mænd og kvinder overfor influenza.

Siden sygdommen blev opdaget i Kina i december, har sundhedsmyndighederne primært haft travlt med enten at afbøde smitten og pleje de syge.

Forskere har været i gang med at analysere de 44.672 coronatilfælde, som dukkede op ved epidemiens begyndelse i slutningen af 2019 frem til 11. februar på det kinesiske fastland.

I coronavirussens epicenter i den kinesiske Hubei-provins viste tal for de første 3000 døde, at 2,8 procent af de smittede mænd døde som følge af covid-19. Tilsammen døde 1,7 procent af de smittede kvinder.

Men ifølge Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Københavns Universitet og Rigshospitalet, er det ikke biologiske forskelle, som er skyld i den tendens.

Han peger i stedet på, at mænd og kvinder har forskellige livsstile i Kina, hvor det store statistiske grundlag er fra.

- Flere mener, at forskellen skyldes, at mænd ryger meget mere end kvinder, og at en større andel derfor har en kronisk sygdom. Og har man en kronisk sygdom, har man også sværere ved at stå imod en virus som coronavirus, forklarer Jens Lundgren.

En noget anden teori om forskellen er, at menneskers hormoner spiller en rolle.

Andre kendte, men relativt nye vira som sars og mers, der hærgede verden omkring 2003 og 2012, krævede også flere mandlige ofre end kvindelige.

Forskning bragt i American Journal of Physiology har vist, at kønshormonet østrogen kan gøre kvinder mere modstandsdygtige overfor almindelig influenza.