Coronavirus

Antallet af indlagte i Danmark falder for tredje dag i træk

Antallet af indlagte med coronavirus på danske hospitaler toppede foreløbig 1. april, hvor der var 533.

Antallet af personer, der er indlagt på hospitaler i Danmark efter at være blevet smittet med coronavirus, er faldet for tredje dag i træk.

Der er lørdag 507 personer, som er indlagt. Det er fald på 10 i forhold til fredag, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. 142 af dem ligger på intensivafdelinger.

1. april var der 535 personer indlagt på danske hospitaler med covid-19, det højeste tal registreret under corona-epidemien. Dagen efter faldt tallet til 525.

Centrale nøgletal

Professor og overlæge Thea Kølsen Fischer, forskningschef på Nordsjællands Hospital og ekspert i virus og epidemier, mener, faldet er et positivt tegn.

- Der er noget, der tyder på, at samfundsstrategien med karantæne og det, at befolkningen i høj grad efterlever det, har haft en gavnlig effekt, siger Thea Kølsen Fischer.

Hun forklarer, at tallene for indlagte - og især antallet af indlagte på intensivafdelinger - er "helt centrale nøgletal", når man skal se på coronaepidemien i Danmark. Tallene for døde og smittede kan nemlig være påvirket af en række andre faktorer såsom de afdødes sygdomhistorik, og hvor meget man tester.

- Uanset hvilket hospital eller land vi kigger på, vil intensivindlæggelserne og respiratorbehandling være det mest ’rene’ tal, fordi der er tale om en meget homogen gruppe af kritisk syge patienter - enten har du brug for respirator til at trække vejret, eller også kan du klare det selv, siger Thea Kølsen Fischer.

Flest indlagte i hovedstaden

Tallet for indlagte kan dog også være påvirket af faktorer som for eksempel erfaringen hos det personale, der vurderer, om en patient skal indlægges.

- Antal indlagte patienter med covid-19 kan udover behandlingsbehovet være afhængig af flere faktorer, herunder erfaring blandt klinisk personale, der vurderer patienten, tidspunkt på døgnet, belægningsgrad i øvrigt med mere. Antallet af covid-relaterede dødsfald er ligeledes en væsentlig markør, siger Thea Kølsen Fischer.

Langt de fleste af de indlagte er på hospitaler fra Region Hovedstaden, viser tal fra Sundhedsstyrelsen, der stammer fra tidlig lørdag morgen.

På det tidspunkt var i alt 167 indlagt på hospitaler i regionen, 61 af dem på intensivafdelinger, mens 17 af dem var i respirator.

Det færrest antal indlagte havde Region Nordjylland. Her var 25 lørdag morgen indlagt på hospitaler i regionen, 10 af dem på intensivafdelinger, fire i respirator.

I alt er 161 personer døde med covid-19 i Danmark.

Alderen på de døde fordeler sig således:

  • 28 var over 90 år
  • 60 var 80-89 år
  • 52 var 70-79 år
  • 17 var 60-69 år

Derudover er der fire døde under 60 år, som ikke er placeret i nogen aldersgruppe, fordi tallene ifølge Statens Serum Institut er for små.