Coronavirus

Antallet af indlagte falder - og det kan skabe et problem, når Danmark åbner igen

Jo færre, der har været smittet med coronavirus og er blevet immune, desto mere kan virussen sprede sig, når samfundet åbner igen, siger eksperter.

Antallet af indlagte i Danmark faldt søndag for fjerde dag i træk.

Samtidig har relativt få været smittet med coronavirus. Prøver fra 1000 tilfældige bloddonorer viser for eksempel, at kun 27 af dem har været smittet med coronavirus.

På mange måder ser det ud til at gå den rigtige vej. Men faktisk kan det lave antal af smittede blive et stort problem og udgøre et paradoks for regeringen, der ifølge TV 2s oplysninger først på ugen - højst sandsynligt mandag - vil præsentere sin plan for den gradvise genåbning af Danmark.

- Umiddelbart er det jo det ønskede resultat, at antallet af indlagte falder, så vores sundhedssystem kan følge med, siger Søren Riis Paludan, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

- Men problemet er, at jo færre, der er smittede, når vi åbner samfundet igen, jo mere vil de så være i risiko for at blive udsat for smitte, siger Søren Riis Paludan, der derfor vurderer, at der går lang tid, før samfundet åbner helt.

Myndighedernes usagte strategi

Statsminister Mette Frederiksen står altså over for svære beslutninger, når der skal lægges den fremtidige strategi for, hvordan og i hvilket tempo den gradvise genåbning af samfundet skal ske.

Begrænsning af smitte har været den strategi, danskerne har oplevet den seneste tid. Store dele af samfundet er blevet lukket ned, og folk er blevet opfordret til at blive hjemme. Men når samfundet gradvist åbnes igen, hvad er så strategien?

Her er regeringens plan, at så mange danskere skal smittes, at vi opnår det, man kalder flokimmunitet. Men det skal ske i et tempo, så sundhedsvæsenet kan følge med - og derfor skal for mange mennesker ikke smittes på samme tid.

Det vurderer både Søren Riis Paludan og hans kollega Allan Randrup, professor i virologi ved Københavns Universitet, selvom hverken Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, eller Mette Frederiksen har sagt det direkte - heller ikke, når de er blevet spurgt.

- Selvom politikerne ikke siger ordet, arbejder vi hen imod flokimmunitet, siger Søren Riis Paludan.

Den eneste myndighedsperson, der har taget ordet 'flokimmunitet' i sin mund offentligt, er faglig direktør hos Statens Serums Institut Kåre Mølbak.

- Målet med vores strategi er ikke nødvendigvis at stoppe smitten, men det er at opbygge en flokimmunitet på en kontrolleret måde, så sundhedsvæsnet ikke knækker, lød det fra Kåre Mølbak til Politiken 26. marts.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

- På sin vis ønsker vi ikke, at nogle skal blive meget syge og dø, og på den anden side er det sådan, at jo flere der kommer ud på den anden side som immune, jo hurtigere nærmere vi os, at coronavirussen ikke kan finde mennesker at inficere, og på den måde forsvinder infektionen, siger Søren Riis Paludan.

WHO: For mange vil dø, hvis flokimmunitet er målet

Men at skabe flokimmunitet har også konsekvenser, og det understreger Mette Frederiksens svære valg.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, advarer nemlig imod at forsøge at skabe flokimmunitet, fordi det ifølge organisationen vil koste mange menneskeliv.

Man bør i stedet sætte ind med massiv testning og isolation af smittede både nu, og når samfundet begynder at åbne. Det siger Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved Oxford University og tilhænger af WHO's strategi.

- Hvis 60 procent af alle danskere smittes, vil cirka to procent dø. Det er over 67.000 mennesker. Og de vil dø unødvendigt, siger Astrid Iversen til TV 2.

Der er dog megen diskussion om, hvor mange der dør af covid-19, og hvordan det regnes ud. Ifølge de danske myndigheder kan den reelle dødelighed være nede på mellem 0,3-1 procent.

Professoren fra Oxford University tilføjer, at der ifølge hende ikke er bevis for, at smittede vil være immune i længere tid, og derfor mener hun ikke, der er noget at vinde ved, at danskerne smitter hinanden. Tværtimod.

- Derfor er det et risikabelt og fortænkt eksperiment med hele befolkningens liv og helbred, siger hun.

Men Allan Randrup tror ikke på, at det er muligt at inddæmme og udrydde den smitsomme sygdom.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver en svær proces, og der vil være mennesker, der dør af det, men vi har ikke noget alternativ, siger Allan Randrup Thomsen og tilføjer:

- Det er ligesom en skibskaptajn, der skal manøvrere i et farvand med farlige skær. Det handler om at prøve at sejle igennem, så vi beskytter risikogrupperne og dem, som er i størst fare for at dø, mens vi samtidig opnår en passende grad af flokimmunitet.

Langt fra flokimmunitet

Det er blandt andet landets bloddonorer, der nu skal hjælpe sundhedsmyndighederne med at få et overblik over, hvor mange danskere der har været smittet med coronavirus - og dermed formentlig har udviklet immunitet.

Blodbankerne i Region Hovedstaden og Region Midtjylland har allerede testet for antistoffer i denne uge, og efter planen skal de øvrige regioner følge med senere. Det er blandt de prøver, at 27 af 1000 bloddonorer viste sig at have dannet antistoffer mod coronavirus.

Hvis disse tal er retningsgivende, betyder det, at der efter alt at dømme er meget lang vej til flokimmunitet mod coronavirus i Danmark.

- En lav flokimmunitet betyder, at det er mere sandsynligt, at smitten kan brede sig epidemisk og dermed være mere alvorlig. Derfor skal undersøgelsens første tal tages meget seriøst, når vi indtil nu kan se, at flokimmuniteten blandt de første testede er så lav, som den er, siger Henrik Ullum, overlæge og professor på Rigshospitalet i København, i en pressemeddelelse.

Allan Randrup vurderer, at der skal testes omkring 5000 tilfældigt udvalgte danskere, for at vi ved, hvor langt vi er fra flokimmunitet.

I alt er 4369 danskere konstateret smittet med coronavirus i Danmark. Der regnes dog med et betydeligt mørketal.