Coronavirus

Sundhedspersonale mangler værnemidler og frygter smitte: Går på arbejde med ondt i maven

Sygdom blandt sundhedspersonale er en meget stor udfordring i kampen mod coronavirus, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.

En bred vifte af ansatte i den danske sundhedssektor frygter for mangel på værnemidler og efterlyser klare retningslinjer i deres daglige arbejde.

Det var budskabet på fredagens pressebriefing, hvor Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA, KL og Danske Regioner talte om beskyttelse af både borgere og egne medlemmer i sundhedsssektoren.

Dansk Sygeplejeråds medlemmer udtrykte bekymring for manglende værnemidler, dels for at de skal gøre "som de plejer", når de er i kontakt med borgere, som ikke umiddelbart udviser tegn på covid-19.

- Det kan simpelthen ikke passe, at vores medlemmer skal gå på arbejde med ondt i maven over det, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Skaf flere værnemidler

Derfor opfordrer Grete Christensen, Sundhedsstyrelsen til at kigge på den problemstilling og skaffe flere værnemidler.

Det vil sige, at de skal omgås borgerne uden nogen form for værnemidler. Med den indbyggede frygt for enten at blive smittede eller uforvarende komme til at smitte.

- Vi har under epidemiens udbredelse rundt om i verden set, at sygdom blandt sundhedspersoner er en kæmpestor udfordring for deres indsats. Det er afgørende, at vi ikke ender i den situation, siger Grethe Christensen.

Lyn-analyse

Det var bemærkelsesværdigt, at ledende repræsentanter tager diskussionen på et pressemøde i denne her åbne form.

Der må være opsamlet bekymring, frustrationer og utilfredshed ude blandt personalet i forhold til retningslinjer og manglende beskyttelse. Men Danmark står i en situation uden færdige manualer. 

Det er ikke det samme som at man er tilfreds med de manglende forsyninger og det var lidt af den kritik, vi fik frem på dagens pressebriefing.

I FOA frygter man også, at smitten slippes løs på grund af en mangelsituation med ansigtsmasker og anden form for beskyttelse.

- Hvis først smitten bryder løs dels blandt personale og ældre, så ser vi konsekvenser, som vi ikke har set i andre lande. Vi oplever bekymring blandt vores medlemmer om, at de kan være smittede, men også om de bærer smitten videre.

Lægeforeningen ser vanskelige dilemmaer

Også fra Lægeforeningens side udtrykkes der bekymring for sikkerheden.

- Vi har set voldsomt vanskelige dilemmaer, hvor man skal afveje risikoen for ens egen sikkerhed. Der må vi for alt i verden ikke ende. Der skal være åbenhed og handling omkring værnemidler, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, på pressemødet.

Lagrene med værnemidler kan snart være fyldt op igen. Det siger Christian Harsløf, direktør i Kommunernes Landsforening.

Han tager dog det forbehold, at værnemidler undervejs i coronakrisen har vist sig at blive "kidnappet", inden de nåede frem til Danmark.

- Markedet for værnemidler er slet ikke, som det plejer at være. Der er eksempler på, at man ender med at blive skuffet, når man placerer en ordre, som ikke kommer frem. Der er grund til optimisme. Store og små danske virksomheder har kastet sig ind i kampen, sig Harsløf og henviser til, at sundhedssektoren snart vil være "godt kørende" både håndsprit, handsker og ansigtsmasker.