Coronavirus

Mænd mindre bekymrede for smitte - Trump er et klassisk eksempel

Mænd reagerer ofte for sent og ved for lidt, når det kommer til sygdomme, fortæller forskningsleder.

Coronavirussen har vendt langt de fleste danskeres hverdag på hovedet, men alligevel er bekymringen generelt større hos det ene køn end hos det andet.

Det viser en Megafon-måling foretaget for TV 2.

Næsten halvdelen af de adspurgte kvinder er bange for at få covid-19, mens det hos mændene er lidt mere end hver tredje.

Det bekræfter dog blot en tendens, man allerede har set i andre tilfælde, fortæller Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Der er ikke nok mænd, der tager det alvorligt. Vi ser det også i forhold til kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, hvor mænd ved for lidt, reagerer for sent og ikke er gode til at passe deres behandling, siger han til TV 2.

Trump er den typiske mand

Ifølge Svend Aage Madsen burde mændene dog være mindst lige så bekymrede som kvinder.

Men mænd har generelt en mere afslappet holdning til det, som nogle vil kalde coronahysteri, mener forskningslederen og peger på den amerikanske præsident, Donald Trump, som et godt eksempel.

- Han er prototypen på, hvordan en del mænd reagerer, siger Svend Aage Madsen.

Den amerikanske præsident har tidligere kaldt advarsler om en coronaepidemi i medierne for "fake news".

Både mænd og kvinder tager forholdsregler

Ser man på, hvilke forholdsregler mænd og kvinder har taget i forbindelse med covid-19, er der dog kun små forskelle.

Langt de fleste danskere vasker således oftere hænder, undgår offentlig transport og spritter af.

At der trods alt ikke er større forskelle hænger ifølge forskningslederen også sammen med den massive mediedækning på området.

- Det er svært ikke at have en lille bekymring, når man ser tv fra morgen til aften. Man kan ikke undgå at tænke, at man skal passe på, siger Svend Aage Madsen.

Han mener dog alligevel, at tallene giver anledning til at se på, hvordan man når ud til mændene, og om der i virkeligheden skulle målrettes mere kommunikation om smitte til mænd.

Flere kvinder end mænd testet positive

I de første 14 dage af den danske coronakrise udgjorde mændene mere end to tredjedele af dem, der blev testet positive. Det billede har dog efterfølgende ændret sig. 55 procent af smittede er nu kvinder.

Men ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen ved Statens Serum Institut er der med stor sandsynlighed en lavpraktisk forklaring.

- I forhold til den første fase mener jeg, at der er gode indikationer på, at det skyldes, at der var mange af de testede, der havde været på ski i alperne, siger han til Ritzau.

- Nu bliver der testet langt flere blandt sundhedspersonalet, og her er der flere kvinder end mænd. Så derfor slår de mere ud i statistikken nu, siger han.

I Danmark er der i øjeblikket 517 smittede indlagt, mens 139 er døde. Heraf er 46 kvinder, mens 93 er mænd.