Frivillige producerer visirer i tusindvis – nærmer sig Grundfos-niveau
Danske frivillige producerer i disse dage over 3000 visirer til dansk sundhedspersonale.
Langt over tusind frivillige danskere sidder i disse dage i deres hjem og printer og printer og printer på deres 3D-printere.
De er medlemmer af Facebook-gruppen ”DK Makers mod Corona”.
Ud af printerne kommer plastikvisirer, der kan bruges af sygeplejersker, læger, hjemmehjælpere og andre, der skal skærme sig mod coronavirussen. Og i løbet af en uge er de frivillige danskere gået fra at printe 400 visirer om dagen til 3000.
Til sammenligning producerer den danske industrigigant Grundfos 5000 visirer om dagen.
- Det er super fedt, at vi producerer i samme størrelsesorden, lyder det fra Jonas Damm Hermansen, der er medstifter af DK Makers mod Corona.
Genbrugte engangsvisirer i tre uger
Jonas Damm Hermansen kom med i DK Makers mod Corona, da han oplevede, hvordan hans kone, der er sygeplejerske, manglede værnemidler på sit arbejde.
- På min kones afdeling har de genbrugt deres visirer de seneste tre uger. Visirer plejer kun at skulle bruges en gang, siger han.
Han kan producere 20 visirer om dagen på sin 3D-printer, når han ellers ikke er løbet tør for printer-plastik – hvilket han er i de her dage.
Heldigvis er det dog ikke tilfældet for mange andre i Danmark. Det er stadig muligt at få plastik, eller filament som det hedder, til sin 3D-printer, og der bliver derfor produceret visirer på livet løs.
Nogle medlemmer printer et par stykker om dagen, og andre printer over 100, fortæller Jonas Damm Hermansen.
Når folk har printet visirer, sender de dem gratis videre til organisationens seks ”centraler” rundt om i landet, takket være en aftale med PostNord om fri fragt.
DK Makers mod Coronas centraler skal her forstås som en privatperson, der tager imod visirer, pakker dem og sender dem videre i systemet til Regioner, sygehuse, plejehjem eller andre, der har behov for visirer.
Godkendt af myndighederne
De hjemmelavede visirer er godkendt til brug af myndighederne. Det fortalte Danske Regioners formand, Stephanie Lose, i en Facebook-video i sidste uge, hvor hun stod i sin egen kælder ved siden af tre af sin mands 3D-printere, der også printer visirer til sundhedssystemet.
DK Makers mod Corona forsøgte i begyndelsen at holde penge ude af projektet, men det har de ifølge Jonas Damm Hermansen måtte opgive.
- Det koster otte kroner at lave et visir, og hvis man producerer 100 om dagen, løber det hurtigt op. Vi har behov for penge, siger han.
Gruppen har allerede modtaget materialer og flere tusinde kroner i donationer, men der er behov for flere penge, fortæller Jonas Damm Hermansen.
Derfor forsøgte han torsdag at oprette en MobilePay-konto som supplement til den klassiske betaling via kontonummer, men den del er ikke gået lige så glidende som 3D-printningen.
- Danske Bank har fortalt mig, at der lige nu er en ventetid på én til to uger på at få oprettet en MobilePay-konto til foreningen, men de gør, hvad de kan, siger Jonas Damm Hermansen til TV 2.