Coronavirus

200 danskere fra Peru endelig hjemme

Et særfly er landet fredag morgen med danskere og skandinaver, som har været strandet i det sydamerikanske land.

Lettelse, gensyn og glædestårer.

Følelsesregisteret blev spillet igennem på mange strenge, da 200 danskere fredag morgen klokken 7.58 landede efter en rejse på rundt regnet 12 timer og 11.000 kilometer fra lufthavnen i Perus hovedstad Lima til flyet satte landingshjulene på dansk asfalt i Københavns Lufthavn.

Danskere som har været strandet i Peru på grund af covid-19 er ankommet til Københavns Lufthavn fredag den 3. april 2020.

- Det er en kæmpe lettelse og det er rørende at se, SAS-flyet lige er landet. Det har været en enorm opgave for Udenrigsministeriet. Vi taler om et land, der er 30 gange større end Danmark og som har været i undtagelsestilstand, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

- Det er en kæmpe lettelse og det er rørende at se, SAS-flyet lige er landet. Det har været en enorm opgave for Udenrigsministeriet, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S)

Sender tak til involverede

Udenrigsministeren har netop budt sine landsmænd og yderligere 85 skandinaver velkommen på Twitter og sendt en tak til alle involverede.

- Stolt af Udenrigsministeriets Borgerservices flotte og hårde indsats. Tak for godt samarbejde med rejsebranche, SAS, nordiske lande, skriver Jeppe Kofod.

Længe undervejs

De 200 danskere har været længe undervejs.

Hovedparten af dem har været i en slags husarrest i Peru, siden landet 22. marts overgik til en total nedlukning af intern infrastruktur, flyforbindelser og et udgangsforbud, som gjorde det sydamerikanske land til et af de mest vanskelige steder at vende hjem fra for danske og europæiske statsborgere.

Den hjemvendte danskere fra Peru opfordres på det kraftigste til at gå i 14 dages karantæne.

Peru har således været landet med flest i Udenrigsministeriets krisedatabase.

De hjemvendte danskere opfordres "kraftigt" til at gå i 14 dages karantæne som Udenrigsministeriet tidligere har anbefalet.

- For at fjerne al tvivl, vil vi i dag skære igennem, og gøre det helt klart, at i den kommende måned – frem til 13. april – opfordres alle danskere, der vender hjem fra udlandet, kraftigt til at holde sig hjemme i 14 dage, skriver Udenrigsministeriet i en bekendtgørelse fra 13. marts.