Coronavirus

19-årig oplever 'corona-racisme': – Jeg er forbløffet over, at folk har samvittighed til at spørge mig ansigt til ansigt

Coronavirussen, hvis første tilfælde udsprang i den kinesiske by Wuhan, har pustet til en anti-asiatisk racisme.

19-årige Benjamin Kyood Dysager havde lige sat sig i metroen, da han fik øjenkontakt med en ældre herre på sædet overfor. Manden trak demonstrativt sit halstørklæde op foran næse og mund, mens øjenkontakten forblev intakt.

- Min opfattelse var helt klart, at det her handlede om coronavirussen, siger Benjamin Kyood Dysager til TV 2.

Da Benjamin Kyood Dysager var fire måneder gammel, blev han adopteret fra Korea og har siden boet i Vestjylland, indtil han for nylig flyttede til København.

Men selv om passet er rødbedefarvet og opvæksten vestjysk, har hans asiatiske ansigtstræk den sidste måned fået flere til at reagere.

For coronavirussen, hvis første tilfælde udsprang i den kinesiske by Wuhan, har pustet til en anti-asiatisk racisme.

De første forandringer i folks opførsel oplevede Benjamin Kyood Dysager et par uger før Mette Frederiksens pressemøde, hvor Danmark blev så godt som lukket ned for at begrænse smitten.

Benjamin Kyood Dysager har oplevet, at folk er kommet hen til ham på hans arbejde og spurgt, hvor han er fra, eller om han eller om nogle i hans familie er smittede med coronavirus. Nogle mennesker går ligefrem i en ekstra stor bue udenom ham på gaden, og han også har oplevet børn, der peger på ham.

Globalt problem

Benjamin Kyood Dysager er ikke alene om at opleve en stigmatisering i kølvandet på virussen, fortæller Lene Myong, der er professor ved Universitet i Stavanger, hvor hun blandt andet forsker i racisme.

– Der er et stigende antal rapporter og vidnesbyrd – også i medierne – om racisme rettet mod asiater i Danmark, siger Lene Myong.

Blandt andet har en gruppe filippinske og japanske studerende oplevet at blive råbt af og truet i Aarhus, mens en kvinde adopteret fra Sydkorea blev bedt om at stå af metroen af en medpassager, der ikke var "racist, men bare bekymret for sine to børn derhjemme".

Ordet "chinese" (kinesisk, red.) er streget ud i Donald Trumps noter til den daglige briefing om coronavirus i Det Hvide Hus.

I blandt andet Frankrig og England har der været meldinger om flere overfald og overfusninger af asiater, og den amerikanske præsident, Donald Trump, omtalte længe coronavirussen som "den kinesiske virus".

27. marts advarede FBI om en stigning i antallet af hadforbrydelser begået mod folk med asiatiske rødder, mens WHO allerede for en måned siden opfordrede alle til at være opmærksomme på den frygt og stigmatisering, der efter virussens spredning har ramt kinesere eller andre asiater.

- Smitten sidder ikke i genetik

Det større perspektiv er vigtigt at have med, når man hører om corona-racismen, mener Lene Myong. For den foregår på flere planer i samfundet - hverdagsracismen er hverken det eneste eller største problem.

- Hverdagsracismen er på mange måder en konsekvens af bredere politiske fortællinger om Kina, som hovedansvarlig for coronakrisen, siger hun.

Benjamin Kyood Dysager har hverken oplevet trusler eller fysiske overgreb. Han er ikke vred, snarere "skuffet og forbløffet over, at folk har samvittighed til at spørge direkte."

Og så har han et ønske:

- Måske kan folk tage til eftertanke, at smitten ikke sidder i genetik. Det kan lige så godt være Jens Peter, der sidder på 'Old Irish' og drikker en øl, der smitter videre. Eller min blonde kæreste, der lige har været ude at rejse, siger han.

Perspektiv

#ImNotAVirus

Twitter-hashtagget #ImNotAVirus er blevet brugt hyppigt, siden virusudbruddet begyndte at sprede sig.

Hashtagget, der betyder "jeg er ikke en virus", oversættes til forskellige sprog og bliver anvendt på det sociale medie for at gå til kamp mod coronavirus-racisme.

Med hashtagget tager man dermed afstand fra de racistiske overfusninger, som asiater rundt omkring i verden fortæller, at de oplever, når de bevæger sig i offentligheden.