Kina anbefaler coronamedicin lavet på bjørnegalde

Metoden har været brugt i flere århundreder, men vækker bekymring hos dyreværnsorganisationer.

Mindre end en måned efter, at den kinesiske regering har forbudt salg af levende dyr på markeder, anbefaler den nu behandling af svære covid-19-tilfælde med en traditionel type medicin, der blandt andet indeholder galde tappet fra sorte bjørne.

Medicinen, Tan Ren Qing, optræder på en liste over både vestlige og traditionelle kinesiske lægemidler, som den kinesiske sundhedskommission har sendt ud.

At bjørnegalde bliver præsenteret som en kur mod covid-19, er "helt grotesk", mener dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection Denmark.

For virussen menes at stamme fra et marked i millionbyen Wuhan, hvor vilde dyr blev holdt i bure.

– Det er fuldstændig paradoksalt, at man vel vidende, at det her stammer fra menneskets forkerte omgang med dyr også anbefaler en behandling, hvor dyrene lider, siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Denmark.

Bure, sår og infektioner

Bjørnene lever i bure på bjørnefarme i hovedsageligt Kina og Vietnam, og der er særligt processen, hvor galden bliver tappet fra bjørnenes maver, der møder kritik.

For dyrene lever på meget lidt plads og får tit infektioner og sår i forbindelse med tapningerne, lyder det fra blandt andre organisationen Animals Asia.

– Det er et utroligt smertefuldt og hårdt liv for et vildt dyr, og det største problem er simpelthen, at det er dyremishandling i stor stil, siger Gitte Buchhave, der håber på et forbud mod global handel med vilde dyr.

Gammel tradition

Bjørnegalde fra sorte og brune bjørne er gennem århundreder blevet brugt som universalmiddel i asiatisk medicin. Forklaringen er stoffet UDCA (UrsoDeoxyCholic Acid, red.).

Stoffet er dokumenteret virksomt mod en række lidelser, blandt andet leversygdomme og bronkitis.

At stoffet skulle hjælpe mod coronavirus, er der ikke belæg for, lyder det fra Clifford Steer, der er professor ved Minnesota Universitet. Men selv om det ikke er undersøgt, vil han ikke fuldstændig afvise, at galden kan have en effekt.

– UDCA adskiller sig fra andre galdesyrer på grund af evnen til at holde celler i live, og måske kan den lindre symptomer på covid-19 på grund af dets antiinflammatoriske egenskaber, siger han til National Geographic.

Men selv om der i årtier har eksisteret syntetiske stoffer med samme effekt som bjørnegalden, er den ægte vare stadig i høj kurs blandt den voksende kinesiske middelklasse.

Verdenssundhedsorganisationen WHO's officielle melding er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes en kur mod coronavirussen, selv om præparater som hostesaft og smertestillende kan lindre virussens symptomer.

Den bedste løsning ligger stadig ude i fremtiden, mener den amerikanske professor:

– I sidste ende skal vi bare udvikle en vaccine, siger Clifford Steer til National Geographic.