Samfund

Her er Danmark og WHO uenige – skal vi være bekymrede?

Hvordan tackles corona-virusset bedst? Det afhænger af, om man spørger Danmark eller verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Hvad gør verdens regeringer og myndigheder, når en smitsom og farlig sygdom som covid-19 truer med at lægge sundhedssystemer og lande ned?

De kigger mod Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der er sat i verden for at sikre den bedst mulige sundhed til verdens befolkning, bekæmpe epidemier og rådgive organisationens 194 medlemslande.

Eksempelvis stod WHO i spidsen for den globale udryddelse af kopper i 1980 lige så vel, som de har navigeret igennem kriser med SARS, fugleinfluenza, MERS og svineinfluenza.

Nu er verden så ramt af corona, og også her har WHO med generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i spidsen givet deres bud på, hvordan landene tackler virussen bedst.

Ganske ofte har de danske myndigheder og politikere gået deres egne veje.

De fem punkter

Lone Simonsen arbejdede i WHO fra 1996-2000 med fokus på pandemier. Senere fik hun job i Sundhedsstyrelsen, og i dag er hun professor i folkesundhed på Roskilde Universitet.

TV 2 har forelagt Lone Simonsen en række eksempler på de uenigheder, der har været mellem Danmark og WHO og spurgt hende, om det er et problem, når WHO kalder den danske strategi for fatal.

 • Hvor mange skal testes?

  WHO har i adskillige uger opfordret landene til at teste så mange som muligt. WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sagde i midten af marts: - Vi kan ikke stoppe denne pandemi, hvis vi ikke ved, hvem der er smittet. Vi har et simpelt budskab til alle lande: test, test, test. Test alle mistænkte tilfælde.

  Danmark har i et stykke tid lidt under manglende testkapacitet, men har netop ændret teststrategi. Hvor det tidligere kun var folk med alvorlige eller moderate symptomer, der kunne testes for corona, kan folk med selv lette symptomer nu blive testet. Samtidig er det ambitionen at gå fra 5000 testede om dagen, som det er lige nu, til 15.000 daglige tests efter påske.

 • Hjemmeisolation eller ej

  WHO anbefaler total isolation af syge. De mener, det er en fatal fejl, når covid-19-smittede med selv milde symptomer opholder sig hjemme, da faren for at smitte sine nærmeste, er alt for stor. WHO har kaldt Danmarks strategi for "skødesløs".

  Danmark og en række andre europæiske lande råder deres syge til isolation i eget hjem. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen dog ikke i stort omfang på grund af smitterisiko og af psykologiske og sociale årsager.

 • Gælder WHO's anbefalinger Danmark eller ej?

  Ja. Når WHO siger test, test, test, så gælder det alle lande – inklusiv Danmark.

  Nej. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, afviste, at WHO's anbefaling om at teste flest muligt gjaldt Danmark, men lande, der testede i langt mindre omfang i midten af marts. Fire dage senere erkendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at anbefalingen også gjaldt Danmark.

 • Isolering af syge eller flokimmunitet?

  WHO fraråder en strategi om at opnå flokimmunitet, da 10-20 procent vil blive alvorligt syge, og det vil presse landenes sundhedsvæsen. I stedet skal man teste, spore smittekilden, inddæmme den og behandle, lyder det. Hvis du ikke ved, hvor det brænder, kan du heller ikke slukke branden. Det gælder ikke kun ved coronavirus, det gælder ved alle virusser.

  Ifølge den faglige direktør i Statens Seruminstitut er coronavirus så smitsom, at den eneste måde at få bugt med den på er, at op mod 60 procent af befolkningen gradvist bliver smittet, så vi opnår det, der kaldes flokimmunitet og ikke kan blive syge igen.

 • Grænselukning

  WHO mener, at man får bugt med covid-19, hvis man tester og isolerer i tilstrækkelig grad.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) erkendte, at der ikke var sundhedsfagligt belæg for at lukke grænsen, men at Danmark ikke havde tid til at vente på evidensbaseret viden, da hun frygtede, at man i så fald ville reagere for sent på coronavirussen.

Professor: WHO's vejledning skal tages med et gran salt

Lone Simonsen tager uenigheden mellem Danmark og WHO helt roligt. Danskerne kan have tillid til de danske sundhedsmyndigheder.

– WHO's mandat er at rådgive alle lande, og derfor arbejder man med en one-size-fits-all-model. Bittesmå øer og store lande får den samme vejledning, og så risikerer man at overse lokale forskelle.

Lone Simonsen fremhæver WHO's strategi om at teste løs.

– Det kan være fint at opfordre til, men mange lande er udfordret på kapacitet. Når vi er det i Danmark, hvordan skal så lande i eksempelvis Afrika rette sig efter WHO. Det bliver hurtigt svært at leve op til, siger hun.

En ting er, at visse af WHO's anbefalinger kan være logistisk eller lavpraktisk svære at følge. Noget andet er WHO's opfordring til landene om at isolere deres borgere - en opfordring, som også Lone Simonsen videnskabeligt har stejlet over.

– Det ville give mening ved en langsom, smitsom sygdom som SARS eller ebola, der først smittede, når patienten var alvorligt syg. Der ville man kunne isolere. Men corona kan smitte, før man viser sygdomstegn. Hvad så? WHO burde i stedet se corona som en pandemi-influenza, siger hun.

Læge og talsmand i WHO, Margaret Harris, besøgte Lippert på TV 2 News i sidste uge.

Her vurderede hun, at 10-20 procent vil blive alvorligt syge, hvis man lader hele befolkningen smitte, og at folk vil dø, hvis man ikke har kapacitet til at behandle dem.

Den advarsel har Lone Simonsen ikke meget til overs for. Den er ifølge hende "fuldstændig overvurderet".

– Vi kan se data fra Frankrig og Island, hvor rigtig mange har fået infektionen, at der er vi slet ikke i et scenarie, som det Harris lægger op til. Det var jeg meget uenig i, siger hun.

Verdenssundhedsorganisationen anslår, at mellem 0,3 og 1 procent af alle coronasmittede vil dø.

Per 2. april er 123 døde i Danmark efter, at de er blevet smittet med coronavirusset. 29.921 er blevet testet, og 3355 er blevet testet positive.