Skandalen om udbytteskat

Et af landets største advokatfirmaer afkræves trecifret millionbeløb

Advokatfirma får en regning på et trecifret millionbeløb. Skattestyrelsen er klar til at udtage stævning.

Skattestyrelsen rejser erstatningskrav på et trecifret millionbeløb mod et dansk advokatfirma i sagen om svindel med udbytteskat.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse torsdag.

Ifølge Skattestyrelsen rådgav advokatfirmaet en udenlandsk bank, der uberettiget fik refunderet skatten af danske aktieudbytter.

Både Skattestyrelsen og statens advokat - Kammeradvokaten - mener, at advokatfirmaet på den måde har medvirket til svindlen.

- Kravet er aktuelt opgjort til et trecifret millionbeløb – et beløb, der siden kan blive efterreguleret, hvis andre stævnede betaler, hvad de er stævnet for, hedder det i pressemeddelelsen.

Advokatfirmaet har fået ti dage til at betale det trecifrede millionbeløb. Hvis det ikke sker, vil firmaet blive stævnet.

Skattestyrelsen ønsker med henvisning til sin tavshedspligt ikke at oplyse navnet på advokatfirmaet, ligesom den ikke nævner det nøjagtige beløb.

TV 2 erfarer, at der er tale om en af landets største advokatvirksomheder, nemlig Bech-Bruun, der har mere end 500 ansatte, og at bøden er på cirka 750 millioner kroner.

Torsdag aften har Bech-Bruun lagt en pressemeddelelse på selskabets hjemmeside, hvori bøden bekræftes.

- Vi kan bekræfte, at vi i dag har modtaget et betalingskrav fra Kammeradvokaten på vegne af Skattestyrelsen (...) Dette tager vi klart afstand fra, og vi undrer os meget over, at Kammeradvokaten kan mene, at der er grundlag herfor, lyder det i pressemeddelelsen.

Tysk bank medvirkede til svindel

Den tyske bank North Channel Bank erkendte sidste år groft bedrageri og medvirken til svindel mod den danske stat for 1,1 milliarder kroner. Banken blev ved Retten i Glostrup idømt en bøde på 110 millioner kroner. Og erstatningskravet mod Bech-Bruun bliver rejst, da Skattestyrelsen har opfattelsen af, at Bech-Bruun har rådgivet North Channel Bank.

- Det er indlysende, at ingen advokat i Bech-Bruun ville afgive opinions til en bank (eller i det hele taget rådgive nogen klient), hvis der blot havde været den mindste mistanke om, at banken (eller klienten) ville gøre sig skyldig i bedrageri med fiktive udbytter og fiktive aktier, skriver Bech-Bruun.

Svindlen med udbytteskat stod på fra 2012 til 2015 og er blevet kaldt danmarkshistoriens største skattetyveri.

Ved brug af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation lykkedes det en række aktører at dræne den danske statskasse for mere end 12 milliarder kroner.

Skattestyrelsen vurderer løbende, om der kan gøres erstatningskrav gældende mod alle involverede parter i sagen, herunder mod rådgivere i sagskomplekset.

- Vores opgave er at få så mange af de 12,7 milliarder kroner hjem til den danske statskasse som muligt. Det arbejder vi hele tiden benhårdt på, siger Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

- Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi retter krav mod det danske advokatfirma. Skattestyrelsen har derfor sendt betalingspåkrav til advokatfirmaet, og vi er klar til at stævne, hvis beløbet ikke bliver betalt.

Skattestyrelsen skriver, at den ikke har yderligere kommentarer til sagen.