Coronavirus

Overvismand: Skolerne bør åbnes som det første

Det er bedst for økonomien, hvis skolerne bliver genåbnet først, mener overvismand. Så bliver deres forældre nemlig mere effektive på jobbet.

Genåbningen af Danmark kan gradvist sættes i gang efter påske, hvis smittekurven fortsætter som nu. Sådan lyder budskabet fra statsminister Mette Frederiksen.

Statsministeren selv vil dog endnu ikke forholde sig til, hvilke dele af samfundet der først bør åbnes.

Men det vil den økonomiske overvismand Carl-Johan Dalgaard i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Han peger på, at det økonomisk vil være smartest at sende børnene ud af hjemmene og tilbage i skole og daginstitutioner.

- Det er klart, at dem, der arbejder hjemme - og det gælder både ansatte i den private og offentlige sektor - ikke er ligeså effektive, når de også skal passe deres børn og lave hjemmeundervisning. Og det adresserer de hjælpepakker ikke, som er sat i værk. Derfor kan det give god mening at fokusere på at få børnene tilbage først, siger Carl-Johan Dalgaard.

Han understreger, at han udelukkende kigger på økonomiske hensyn, ikke sundhedsmæssige effekter.

Hjemmearbejdspladser er ikke effektive

Flere eksperter - både sundhedsfaglige og økonomiske - har ellers peget på helt andre dele af samfundet, der skal åbnes først.

Blandt andet mener Michael Svarer, der er professor i nationaløkonomi, at det ud fra et økonomisk synspunkt vil give mening at åbne op for dele af restauranternes kapacitet, da det er en branche, der har lidt under coronakrisen.

Men det er den økonomiske overvismand ikke enig i, fordi der med hjælpepakkerne allerede er sat initiativer i gang for at redde dem.

- Formålet med hjælpepakkerne er at lægge den private sektor i dybfryseren, og så kan vi forhåbentlig tø den op igen, når krisen er overstået. Så den del har vi allerede behandlet, siger Carl-Johan Dalgaard.

Derfor giver det mening at få børnene ud af hjemmene først, så forældrene igen kan koncentrere sig om deres arbejde og dermed blive produktive.

Smitteinddæmning er det vigtigste

Carl-Johan Dalgaard understreger dog, at der godt kan blive behov for justeringer af de hjælpepakker, der allerede er sat i værk.

Derfor følges effekten af dem også følges nøje. Men presset bør altså lettes først for dem, der arbejder hjemme med tusind andre ting om ørerne end lige arbejde.

Den økonomiske overvismand understreger i interviewet i talkshowet 'Lippert', at det er vigtigt, at der ikke åbnes op for samfundet for hurtigt, for så vil regningen for samfundet i sidste ende blive større.

- Det vigtigste for økonomien er at forhindre smittespredningen. For det, vi vinder økonomisk på gyngerne, sætter vi til på karusellerne, hvis vi åbner for tidligt op. Det sundhedsmæssige er det vigtigste. Derfor er epidemiologernes vurdering af, hvad der skal åbne først, også det vigtigste, siger Carl-Johan Dalgaard.

I sidste ende er det en politisk beslutning, hvordan Danmark skal genåbnes.

Se hele interviewet med Carl-Johan Dalgaard på TV 2 PLAY.