Coronavirus

Er det i orden at joke om corona? Her er 10 af årets aprilsnarre

Nogle medier og virksomheder joker sig igennem coronaepidemien her på 1. april. Se eksempler i bunden af artiklen.

Det er 1. april. Dagen, hvor danske medier plejer at bringe en sjov nyhed, der ikke er sand.

Men den tradition sætter nogle medier på pause i denne tid, hvor hele verden er ramt af en coronapandemi.

Flere medier har meldt ud, at de sidder over, men nogle virksomheder og medier joker alligevel - nogle endda med falske nyheder om pandemien.

Ph.d. i humor og retorik Mette Møller forstår godt, at nogle medier vælger at gå udenom coronajokes.

- Der er nok en frygt for at blive misforstået og at blive hængt ud for at være upassende, siger hun.

Det er dog ikke mærkeligt, at flere virksomheder og medier alligevel joker løs. For flere teorier inden for humorforskning peger på, at humor er menneskers måde at få afløb for nervøs energi.

- Humor kan lette os. Igennem humor nærmer vi os noget, som måske er svært at tale om ellers. Særligt med et emne som corona, som jo er så alvorligt. Men ofte er der ikke langt mellem humor og alvor. Udtrykket 'jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde' kommer jo et sted fra, forklarer Mette Møller.

Nedenfor har vi samlet nogle af virksomhedernes, kendissernes og mediernes aprilsnarre fra 2020.

1. Side 9-pigen afløses af side-9 dyret

I Ekstra Bladet kan en noget anderledes godte ses på side ni. Tæven er den ti uger gamle hvalp Fooly fra Kikhavn, og Ekstra Bladet skriver selv som intro til hundebilledet, at chefredaktør Poul Madsen nu 'vover pelsen' ved at afskaffe damerne og erstatte dem med en mere behåret substitut.

2. Det private vandforbrug er eksploderet under coronakrisen

Forsyningsvirksomheden Ewii er udkommet med en nyhed om, at det private vandforbrug er steget med 58 procent i Trekantsområdet de seneste tre uger på grund af coronakarantæne.

Og det kan godt være farligt at joke med corona. Nyhedsbureauet Ritzau faldt nemlig i fælden og videreformidlede nyheden som fakta. De trak den dog hurtigt tilbage igen.

3. Vridsløselille Fængsel genåbnes til håndspritkriminelle

Fængselsforbundet valgte at lave en joke om, at fængslet Vridsløselille skal genåbnes for at kunne imødekomme det øgede pres fra alle dem, der skal i fængsel for at have stjålet håndsprit. De skriver, at den første indsatte i fængslet er den 63-årige Erna Nielsen fra Hadsund, som har fået en straf på halvandet år for ved en fejl at stjæle 150 milliliter håndsprit på Randers Sygehus.

4. Coronavirus rammer nu computerne

IT-Branchen, der er brancheorganisationer for it- og televirksomheder, skriver i en pressemeddelelse, at mange computere nu har fået corona. It-kriminelle har udviklet en digital version af coronavirussen, som især angriber ældre computere. Den spreder sig på tværs af lande med en utrolig hast. Over 700.000 computere er lige nu angrebet af COVID-0104, som den kaldes i hackermiljøet.

5. Klimaforandringer rammer Københavns metro

Information skriver, at vinterens ekstreme nedbørsmængder har udløst en risiko for omfattende jordskred under Københavns Metro. Derfor bliver metroen midlertidigt lukket ned for at blive stabiliseret, så den i fremtiden kan undgå sammenstyrtninger ved Marmorkirken og Kongens Nytorv. Det kommer ifølge avisen til at tage minimum to måneder.

6. Regeringen forbyder aprilsnar

Avisen.dk skriver - meget meta - at regeringen har valgt at suspendere mediernes lov til at lave aprilsnarre.

- Vi lever i en svær tid, som bestemt ikke opfordrer til misinformation og unødig forvirring. Derfor har regeringen taget det svære, men desværre uundgåelige skridt at forbyde alle aprilsnarre i danske medier. Forbuddet træder i kraft med omgående virkning og vil blive opretholdt, indtil situationen i Danmark igen er normaliseret, citerer de Mette Frederiksen for.

7. Sofie Linde skal udgive musik

Sofie Linde fortæller på sin Instagram-konto, at hun har en kæmpe nyhed. Hun skal udgive et album.

- Her for et par måneder siden blev jeg kontaktet af en vildt dygtig producer - producer MJ, siger hun.

I videoen kan man se hendes datter Trine bede sin mor om ikke at synge.

8. Jubel forbudt og ingen pølser

På Bornholm har den lokale afdeling af DBU besluttet at indføre en række nye regler til forårssæsonen i fodbold, da mange forventes at være berøringsangste, når landet igen åbner efter coronaudbruddet.

Blandt andet skal spillerne nu i bad inden kampstart, de skal bære handsker, jubel er forbudt, indkast er afløst af indspark, hjørnespark er afskaffet, og halvlege er fortid. Desuden må dommeren under kampen kun bevæge sig i et afgrænset område på to gange to meter, og der må ikke længere sælges pølser til tilskuerne.

9. Bøde, hvis du putter affald i den forkerte skraldespand

Bolius skriver, at du skal tænke dig godt om, når du putter affald i din skraldespand. Nye regler betyder, at du får en bøde, hvis du for eksempel putter plastik i skraldespanden med pap, og du risikerer at miste retten til at få hentet affald. Reglerne skal få danskerne til at sortere bedre.

10. 97 procent fald i salg af bukser

Shoppingplatformen Trendsales fortæller, at de oplever et 97 procent fald i salget af bukser. En ekspert giver coronakrisen skylden, da mange arbejder hjemmefra og har møder online, hvor man ikke kan se personens ben.

Afstemning

Hvad synes du om at lave aprilsnarre under coronakrisen?