Coronavirus

Danskere med lette symptomer kan nu blive testet, oplyser Sundhedsstyrelsen

Personer med milde symptomer på coronavirus kan nu visiteres til en test via egen læge.

Har du følt dig syg de seneste uger, men i god mening undladt at kontakte lægen? Så vil TV 2 gerne høre fra dig - skriv til os på 1234@tv2.dk

Sundhedsstyrelsen reviderer nu retningslinjerne for, hvem der kan testes for covid-19.

Det oplyser styrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag eftermiddag.

- Der vil blive udsendt reviderede retningslinjer senere i dag (onsdag, red.), hvor vi udvider kriterierne til også at dække folk med lette symptomer. Det bliver nu muligt for ens egen praktiserende læge telefonisk at henvise en patient til at blive testet for coronavirus.

- Prøvesvar bliver også sendt direkte tilbage til den praktiserende læge, siger Søren Brostrøm på pressemødet.

Flere sundhedsansatte kan blive testet

Indtil nu har det været sådan, at ens egen læge har skulle henvise alvorligt og moderat syge patienter til en særlig covid-klinik, hvorfra de er blevet udredt og har fået foretaget testen.

Udredningen behøves altså ikke for de patienter, som udviser milde symptomer, lyder det nu.

Derudover åbner Sundhedsstyrelsen også for, at væsentligt flere sundhedsansatte kan blive testet.

- Særligt frontpersonale på ældreområdet har vi været bekymrede for ikke at teste tilstrækkeligt, så der åbner de nye retninglinjer op for, at vi også får testet dem, der udviser lette symptomer, siger Søren Brostrøm.

I sidste uge annoncerede Sundhedsstyrelsen, at målet var 5000 test om dagen i Danmark. Der bliver stadig arbejdet "benhårdt" på at komme op i kapacitet på antallet af tests i Danmark, lyder det fra direktøren.

PLO: Ring til lægen

Hos de praktiserende læger i Danmark opfordrer formand Christian Freitag borgere til at ringe til lægen, hvis de går med både psykiske og fysiske skavanker.

- En epidemi betyder ikke, at andre sygdomme forsvinder.

- Derfor er vores opfordring nu, at alle jer, der af god mening har holdt jer tilbage, I skal kontakte os, hvis I synes, at jeres helbred ikke er, som det bør være, siger Christian Freitag fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Christian Freitag fortæller, at mange praktiserende læger er begyndt at benytte sig af videokonsultationer, man kan tilgå via app, og mange læger har god erfaring med dem.

Selvom man ikke selv har behov, kan det være, at andre i din familie har behov, lyder det:

- Hvis du har en farmor eller mormor, der har brug for at komme i kontakt med deres læge, så hjælp dem med at bruge denne her app, siger lægeformanden.

Appen fra de praktiserende læger har navnet 'Min læge'.

Antallet af danskere, der onsdag morgen klokken 8.00 er døde og samtidig er konstateret positiv med covid-19, er nu på 104.

Covid-19 er ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet.