Coronavirus

Sverige ser største stigning i dødsfald hidtil - flere læger og sygeplejersker indlagt på intensiv

Halvdelen af de indlagte coronasmittede i Sverige er registreret i den svenske hovedstad, som nu har afsat halvdelen af intensivpladserne.

124 personer har mistet livet som følge af covid-19 i Stockholm. Men coronavirussens spredning rammer nu også det personale, som skal redde liv i det, der af svenske sundhedsmyndigheder bliver kaldt "en storm".

Ifølge Clara Strömberg, der er talsmand for læger og akademikere ansat på Södersjukhuset, har tre læger og to sygeplejersker været ramt af coronavirus i en grad, der krævede intensivbehandling.

- Det føles meget foruroligende. Vi ved, at de har været i respiratorbehandling, men at en af lægerne er kommet sig så meget, at han skal tilbage på en almindelig afdeling, siger Clara Strömberg til SVT.

Om der er flere end fem blandt personalet på sygehusene i Stockholm, som reelt er smittebærere, er man ikke klar over, fordi de ikke testes.

- Vi burde vide, hvordan man beskytter sig mod smitte. Men vi kan ikke vide, om de har fået overført smitten privat eller på jobbet, siger Clara Strömberg.

Patienter risikerer at dø

Personalet på sygehusene i Stockholm har de seneste uger kritiseret myndighederne for ikke at have tilstrækkeligt med værnemidler og beskyttelse til rådighed.

- Hvis vi fortsætter uden at være tilstrækkeligt beskyttede, ender vi med, at vores medlemmer bliver smittede, og at patienter risikerer at dø, siger Sineva Riberiro, ordførende for sammenslutningen af svenske sygeplejersker.

Tirsdag toppede de coronarelaterede dødsfald foreløbigt i Sverige med 34 nye dødsfald. Dermed er 180 personer døde, de 124 alene i Stockholm, hvor 280 af byens 526 intensivpladser nu er i brug.

- Særligt i Stockholm-regionen begynder man nok at kunne mærke presset, siger TV 2s journalist Jesper Zølck, der bor i Stockholm.

Arbejde mod tredobling af kapacitet

Mandag markerede Bjørn Eriksson, der er helbreds- og sygehusdirektør i Stockholm, sig ved at tale om et truende smittebillede.

- Stormen tager til i styrke. Vi må arbejde mod en tredobling af vores kapacitet i den nærmeste fremtid, for vi ser ingen tegn på afmatning i væksten, siger Eriksson til Sveriges Radio.

Alligevel er der ikke optræk til hektik i fra de svenske myndigheders side.

- Det officielle Sverige tager det roligt indtil videre, siger Jesper Zølck, der på nærmeste hold har iagttaget, hvordan nabolandet hinsidan er gået en anden vej end Danmark.

I Sverige er børnehaver, skoler, kirker, fitnesscentre, frisører og meget andet stadig åbne.

Grænsen for, hvor mange der kan mødes, er sænket til 50 fra 500, men folk kan stadig spille fodbold, mødes til private sammenkomster eller smutte på café.

Indtil videre er udviklingen i antallet af døde og indlagte i Sverige nogenlunde på niveau med Danmark målt per indbygger.

De svenske myndigheder hæfter sig ved, at kurverne for smittespredning er langt fladere, end man har set i for eksempel Italien og Spanien.