Coronavirus

Politiet udsættes for corona-trusler: - Det er forkasteligt

Fire af landets politikredse har oplevet, at deres betjente er blevet truet.

Man så det i 1980'erne.

Fremmede personer truede med at smitte med hiv, hvis tingene ikke gik efter deres hoved.

40 år efter er tendensen stille og rolig ved at blusse op igen, men virussen er dog en anden.

Flere af landets politikredse modtager dagligt omkring 10-30 henvendelser, der vedrører den verserende coronavirus.

Flere gange er politiet blevet kaldt ud til butikker, gader og parker, efter at have modtaget anmeldelser om at personer ikke overholdt gældende corona-restriktioner eller opførte sig hårdhændede over for andre.

En anden kedelig tendens er den, som politiets egne folk oplever.

En rundringning, som TV 2 har foretaget til nogle af landets politikredse, viser, at mindst fire politienheder har oplevet, at deres betjente er blevet truet med coronavirus.

Ville spytte og hoste på betjente

En af dem er Østjyllands Politi. Her har politibetjente anmeldt fire episoder, der relaterer sig til corona-trusler.

Seneste tilfælde var mandag, hvor en 50-årig mand i Aarhus havde hostet i retning mod politifolk og kastet et stykke snotpapir efter dem, da de anholdt ham i forbindelse med en anden anmeldelse.

Dagen før blev politiet også truet, da 20-årige Jasser Yasser Ibrahim sagde "corona" og hostede to betjente i ansigtet, da han var på flugt fra politiet.

- Det er forkasteligt, at folk kan finde på det, siger vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Kristian Juliussen til TV 2 og fortsætter:

- Vi er ude for at lave et stykke arbejde, fordi vi er blevet tilkaldt, og så synes jeg, at det, at man vil gøre nogen bekymret for at skulle få en sygdom, som potentielt kunne være livsfarlig, er ikke okay.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi og Nordsjællands Politi har man oplevet lignende episoder.

I Holstebro blev en mand sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen efter at have truet med at spytte på politibetjente. Han havde forinden sagt, at han var smittet med covid-19.

Man gør nogle mennesker og deres familier bekymret

Kristian Juliussen, vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi

I Birkerød oplevede adskillige politibetjente lørdag at blive truet af en 39-årig mand, som efter eget udsagn var smittet med coronavirus, og som ville smitte dem ved at hoste og spytte dem i hovedet, oplyser pressevagten hos Nordsjællands Politi til TV 2.

Københavns Vestegns Politi har tirsdag fået varetægtsfængslet en 46-årig kvinde i 14 dage for blandt andet at have spyttet efter to politifolk, mens hun råbte "jeg har corona".

- Man skal jo tænke på, at man gør nogle mennesker og deres familier bekymret, siger Kristian Juliussen fra Østjyllands Politi.

Danskerne efterkommer anvisningerne

Selvom politikredsene dagligt får henvendelser fra borgere, der vedrører coronavirussen, oplever Nordjyllands Politi generelt, at nordjyderne udviser "et flot samfundssind" og "efterkommer myndighedernes råd og anvisninger".

- Endnu har der ikke været behov for at uddele bøder, for folk har enten efterkommet anvisningerne fra vores patruljer med det samme eller flyttet sig, allerede inden vi kom, uddyber vicepolitiinspektør hos Nordjyllands Politi Anders Uhrskov.

Også hos Nordsjællands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi har man indtryk af, at det for det meste er bekymrede borgere, der ringer ind for at anmelde episoder.

- Vi får en del henvendelser om folk, der tror, at andre bryder corona-restriktionerne. Det har oftest vist sig ikke at være tilfældet, når vi har rykket ud, fortæller pressevagten hos Nordsjællands Politi til TV 2.