Coronavirus

Fund i nordsjællandsk lade fik prisen på håndsprit til at rasle ned

I en gammel lade gjorde medarbejdere fra Helsingør Kommune i februar et fund, der siden har vist sig at være værdifuldt.

Udbredelsen af coronavirus har gjort håndsprit til en mangelvare i Danmark.

Landets apoteker og butikker har tidligere på måneden meldt udsolgt, og efterspørgslen på hånddesinfektionsmidler har derfor været stor.

Så stor, at ældreplejen i Helsingør Kommune må betale 211 kroner per flaske håndsprit.

Derfor har det siden vist sig at være et glædeligt fund, da medarbejderne fra Helsingør Kommunes Beredskab i februar fandt flere dunke med rent sprit, da de skulle rydde en gammel lade tæt på Skibstrups Genbrugsplads i Helsingør.

Dengang stod apotekshylderne ikke tomme for håndsprit, og behovet for sprit var ikke stort. Derfor blev der heller ikke gjort noget ved fundet.

Men nu hvor hånddesinfektionsmidler bliver efterspurgt til privat brug, ældreområdet og sundhedsvæsenet, er sagen en helt anden.

Kemifabrikken Nordcoll, som normalt producerer lim og hærdningsprodukter, fik tilbudt at omdanne den rene sprit til håndsprit, og derfor omlagde firmaet store dele af sin produktion.

- Nu skulle der bare ske noget, og derfor var det fantastisk, at en lokal virksomhed har løftet den store samfundsopgave sammen med os. Det tager tid at omstille en produktion, men de lykkedes med at gøre det på kun fem dage, siger beredskabschef Søren Lundhild til Frederiksborg Amts Avis.

Virksomheden gik i gang med produktionen 20. marts, og efter knap fem dage stod 1000 flasker med brugbar håndsprit klar til Helsingør Kommunes Beredskab.

Det fik indkøbsprisen til at dale, og dermed kunne ældreplejen, som størstedelen af flaskerne gik til, købe håndsprit til 11 kroner per flaske, oplyser Helsingør Kommune.