Coronavirus

Forskere forudser: Denne dag vil coronasmitten toppe i Danmark

Kurven for coronasmittede vil først begynde at falde efter påske, og det vil stadig være op til danskerne at bekæmpe smitten yderligere.

I løbet af de kommende to uger vil antallet af nye coronasmittede per dag falde.

Sådan lyder vurderingen fra professor Francesco Sannino fra SDU.

Det er de gode nyheder.

Men smittekurven kommer ikke til at knække, hvis danskerne i kådhed forfalder til en livsstil fra før nedlukningen 12. marts.

- Problemet er, hvordan du håndterer det her. Det er virkelig vigtigt at efterleve et hellere-sikker-end-ked-af-det scenario, siger Francesco Sannino, der er professor i teoretisk fysik ved SDU, til TV 2.

Topper med 750 smittede om dagen

Sammen med to kolleger har den italienske forsker udviklet en model, der kan estimere fremskrivningen af det overordnede antal coronasmittede.

Modellen sammenligner data fra hele verden, og den er blevet testet på forskellige stadier af udviklingen i forskellige lande – eksempelvis Italien.

Holder tallene, vil antallet af nye coronasmittede med 90 procents sikkerhed toppe sidst i denne uge med 750 smittede om dagen.

Ifølge beregningerne vil der således være et sted mellem 16.000 og 21.000 danske coronasmittede 2. påskedag, 13. april.

Det er tal, som ligger en del højere end myndighedernes bekræftede antal nye smittede per dag. Det skyldes, at modellen tager højde for en del af mørketallet – altså personer, der må forventes at være smittet uden at være blevet testet.

Efterfølgende vil antallet af nysmittede flade ud og begynde at falde i uge 15. Altså umiddelbart efter påske, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne på et pressemøde mandag talte om en gradvis genåbning af Danmark.

- Egentlig burde man ud fra et forsigtighedsprincip også vente, indtil vi begynder at se et kraftigt fald i antallet af indlagte på vores hospitaler, mener Francesco Sannino, som dog anerkender, at der også er store samfundsøkonomiske forhold og almen psykologi i spil.

Tidsfaktoren er vigtig

Francesco Sannino mærker selv lysten til at vende tilbage til en form for normaltilværelse. Faktisk begyndte han og de landsmænd, Michele Della Morte fra SDU og Domenico Orlando fra Istituto Nazionale di Fisica Nucleare INFN i Torino, at se på kalkuler for, hvornår de igen kunne forvente at rejse ud i verden for at deltage i konferencer.

Omvendt er Francesco Sannino bevidst om, at tidsfaktoren er uhyre vigtig, hvis man vil undgå at se coronavirussen blusse op på grund af for tidlig genåbning af samfundet.

- Den sikreste tilgang er ikke at åbne grænserne for tidligt, for der er andre lande, som halter efter Danmark, siger Francesco Sannino.

Aktuelt er 90 personer døde og 145 danskere indlagt på intensiv.

Den løbende udvikling i tallene kan du følge her.