Seruminstitut tror ikke på snarlig vaccine: - Vi er nødt til at vente på, at virus går gennem befolkningen

Smitten skal helst ske på en måde, så den rammer de unge og friske og går uden om de svage, lyder det.

En vaccine mod covid-19 har forholdsvis lange udsigter, og derfor forventer Statens Serum Institut, at danskerne skal smittes for at slå coronavirus ned.

Sådan lyder det fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, på et pressemøde mandag aften.

- Det her vil ende med, at virus går gennem den danske befolkning og efterlader en immunitet, siger Kåre Mølbak.

Uenig med WHO

Spørgsmålet om, hvorvidt en stor del af den danske befolkning skal smittes med coronavirus, er særdeles betændt.

I fredags luftede Kåre Mølbak for første gang tankerne i Politiken, hvor han erklærede sig uenig med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i, at landene skal teste og isolere sig gennem epidemien, fordi det ifølge ham betyder, at vi ”skubber problemet foran os”.

Ifølge den faglige direktør i Statens Seruminstitut er coronavirus så smitsom, at den eneste måde vi uden vaccine kan få bugt med den på er, at op mod 60 procent af befolkningen gradvist bliver smittet, så vi opnår det, der kaldes flokimmunitet og ikke kan blive syge igen.

Siden har der hersket tvivl om, hvorvidt udtalelsen stod for egen regning, og TV 2 har forgæves forsøgt at få Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til svare på, om det kan være rigtigt, at op mod 3,5 millioner danskere kan ende med at blive smittet.

Skal ramme unge og friske

På pressemødet mandag blev Mette Frederiksen spurgt om, hvad der er regeringens plan på den lange bane, i forhold til om vi ender med en vaccine, flokimmunitet eller noget helt andet.

Ordet gav hun videre til Kåre Mølbak, der lod forstå, at målet ikke er at udrydde den smitsomme sygdom i Danmark.

- Vi bliver nødt til at vente på, at virus går gennem den danske befolkning. Det skal helst ske på en måde, så det især er de unge og friske, som bliver smittet, mens de sårbare skånes, lød det fra Kåre Mølbak.

Han tilføjede, at det er altafgørende, det sker i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med, og slog derfor fast, at de nuværende restriktioner med eksempelvis forsamlingsforbud og lukkede skoler kun meget gradvist og kontrolleret bør lempes efter påske.

Forskere dybt uenige

Over for TV 2 har flere sundhedsfaglige eksperter bakket op om Kåre Mølbaks synspunkter. De mener ikke, at vi i Danmark med omfattende testning, opsporing og karantænesætning kan komme af med coronavirus.

Det ser ellers ud til at være lykkedes i Sydkorea, men i en globaliseret verden vil risikoen for, at den smitsomme sygdom kommer tilbage, ifølge eksperterne være meget stor.

- Hvis vi ikke får flokimmunitet, bliver det her, som vi ser nu, i større eller mindre grad et tilbagevendende fænomen, indtil vi er nået op på 60 procent, sagde Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, fredag til TV 2.

WHO advarer mod at lade coronavirus sprede sig, fordi det ifølge verdenssundhedsorganisationen vil betyde alt for mange dødsfald. De anbefaler i stedet at følge det sydkoreanske eksempel, og det er Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University, helt enig i.

- Det et risikabelt og fortænkt eksperiment med hele befolkningens liv og helbred, sagde hun fredag til TV 2.

Mølbak: Vaccine tager mindst et år

Ifølge Astrid Iversen er der ikke bevis for, at smittede vil være immune i længere tid, og hun tror på, at en vaccine vil være klar inden for seks til 12 måneder.

Det er Kåre Mølbak langtfra sikker på.

- Der er rigtig meget forskning, der ser på vacciner, og der er også nogle projekter, der er nået meget langt. Men det er ikke sådan, at vi har en vaccine lige nu, og vi vil heller ikke få den til efteråret, siger Kåre Mølbak på pressemødet mandag aften.

- Der vil gå mindst et år, før vi har en, der kan bruges hos mennesker.

På pressemødet mandag aften slog både Mette Frederiksen og Kåre Mølbak fast, at der skal testes langt mere fremover. Både i forhold til hvem der er smittede, men også for hvem der har været smittet og dermed formentlig er immune.

Testen for det sidstnævnte er endnu ikke helt klar, men begge dele er vigtige, hvis samfundet skal begynde at åbne efter påske, lyder det.