Coronavirus

Ny aftale på plads om lønkompensation

Der er nu mere hjælp på vej til virksomheder, som har måttet sende medarbejdere hjem under coronakrisen.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at hæve loftet for lønkompensation for hjemsendte funktionærer og timelønnede til 30.000.

Det har finansminister Nicolai Wammen (S) netop oplyst på et pressemøde.

Som før gælder det, at staten dækker 75 procent af lønnen for funktionærer og 90 procent af lønnen for timelønnede, men hvor der tidligere var en maksimum udbetaling på henholdsvis 23.000 og 26.000 kroner, bliver det beløb altså hævet til 30.000.

– Selv om der er kommet initiativer, kan vi ikke redde alle arbejdspladser. Men endnu flere skal have lov til at beholde deres job, siger finansministeren.

Med tilbuddet, der løber frem til 9. juni, håber regeringen og de øvrige parter i trepartsforhandlingerne, at de kan afholde virksomheder fra at afskedige yderligere medarbejdere under coronakrisen.

Ifølge finansministeren kommer ordningen til at koste omkring fem milliarder kroner.

– Jeg håber, at det bliver en meget dyr ordning, det her. For det betyder, at det har været en god ordning, og mange tusinde danskere har beholdt deres job, sagde han.

– Hvis ikke vi gjorde det her, så ville rigtig, rigtig mange virksomheder knække nakken, og mange tusinde danskere ville miste deres job.

Indtil videre har mere end 50.000 personer meldt sig i arbejdsløshedskøen i marts.

Glæde blandt arbejdsmarkedsparterne

12.000 virksomheder har allerede taget imod den tidligere lønkompensation, og titusindvis af job er reddet, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad, der samtidig mener, at aftalen nu er blevet gjort endnu bedre.

Mere end 11.000 virksomheder har allerede ansøgt om den tidligere lønkompensation, og det har været med til at redde titusindvis af job, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad.

Han understregede dog, at der i den tidligere aftale stadig var brug for mere hjælp. Derfor er han også glad i dag.

– Det er meget flot, at en god aftale er gjort bedre. Vi kan nu hjælpe flere virksomheder, og mange flere medarbejdere vil beholde deres job, siger han.

I Dansk Industri deler administrerende direktør Lars Sandahl sin kollegas holdning.

– Det er et lyspunkt i en svær tid, at ordningen om lønkompensation bliver gjort klart mere attraktiv for mange virksomheder, som er presset helt i bund, siger han.

LO, Dansk Byggeri og Dansk Metal har ligeledes gjort klart, at de er tilfredse med, at der kommer en styrkelse af trepartsaftalen.

Virksomheder, der allerede har søgt om lønkompensation via den oprindelige ordning, er også omfattet af det nye, højere støtteniveau, oplyser Finansministeriet.