Coronavirus

Forskere: Vi skal hellere teste for immunitet end for virus

På Nordsjællands Hospital begynder man nu at teste personale for immunitet.

Vi bør holde igen med debatten om test for coronavirus. For testen siger ikke noget om, hvor mange der har haft virussen. Og derfor bør vi i stedet have fokus på at teste for immunitet.

Det siger Lars Peter Nielsen i et interview med Berlingske. Den tidligere overlæge i mikrobiologi og professor i virologi var i syv år leder af Danmarks Nationale Influenzalaboratorium, og i 2009 udviklede han på én nat en test for svineinfluenza.

Han siger, at test for virus kan være meget godt for den enkelte patient, da den kan sikre den rette behandling, eller for sundhedspersonalet, der ikke vil smitte andre.

- Men reelt siger den test ikke noget om det samlede billede i befolkningen. Resultatet afhænger jo i høj grad af, hvem du vælger at teste. Test for immunitet derimod kan give os et præcist billede af, hvor mange i befolkningen der har haft infektionen, siger han til Berlingske.

Måler antistoffer

Et retvisende billede, af hvor mange der har haft sygdommen covid-19, er vigtig for at kunne lukke samfundet op igen. Hvis tallet er for lavt, vil mange være modtagelige for virussen, og så er der meget stor risiko for et nyt udbrud.

Flere forskere er enige med Lars Peter Nielsen. Blandt andre Karen Angeliki Krogfelt, der er professor i medicinsk mikrobiologi på Roskilde Universitet.

- Det er klart, at de syge skal testes for at give dem den rigtige behandling. Men for ligesom at komme i gang igen vil det være rart, at folk ved, de er immune. De er ligesom naturligt vaccineret mod coronavirus, siger hun til TV 2.

Det kan man finde ud af med en blodprøve, hvor man måler for de antistoffer, som vores krop naturligt danner, når den bliver angrebet af virus.

Sådan en test for covid-19 er Statens Serum Institut tæt på at have udviklet, skrev Politiken fredag.

Hospital begynder at teste

Mens testene endnu ikke er helt klar til at blive kørt ud i fuld skala, begynder Nordsjællands Hospital mandag at teste 200 udvalgte medarbejdere for antistoffer mod covid-19.

De skal testes hver uge under hele epidemien, og det skal give et billede af, hvem der har været smittet og dermed regnes for at være immune, men også gøre forskerne klogere på, hvornår sundhedspersonalet forventes at blive smittet under en epidemi.

- Vi har sat det her studie op, så vi ret hurtigt kan få klarhed over, hvem af vores mest udsatte personalegrupper der allerede har været smittet, og hvem der bliver smittet hurtigt undervejs, men uden at udvise særlig stærke symptomer, siger Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef og ledende overlæge på Nordsjællands Hospital, til TV 2.

På den måde kan hospitalet tilrettelægge arbejdet, så dem, der kommer helt ud i front i forhold til at tage imod de mest syge patienter, selv er beskyttede imod coronavirus.

Hospitalet er det første i Danmark til at teste for antistoffer, og det sker i samarbejde med Oxford University i England.