Coronavirus

Venstre vil give markant større lønkompensation til virksomheder

Det øgede lønloft skal ifølge Venstre gøre det muligt for virksomheder at holde på ingeniører og andre højtlønnede.

Private virksomheder skal sikres bedre muligheder for både at overleve coronakrisen og samtidig holde på deres højt kvalificerede medarbejdere.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der foreslår ændringer i den hjælpepakke, som regeringen og arbejdsmarkedets parter allerede har indgået.

Venstre foreslår lønkompensation for virksomheder på op til 45.000 kroner om måneden.

Det er næsten en fordobling i forhold til den hidtidige aftale, hvor staten betaler 75 procent af lønnen til virksomheder, der sender medarbejdere hjem - dog højst 23.000 kroner - og 90 procent af lønnen for timelønnede - dog højst 26.000.

- Det her handler om arbejdspladser. Derfor vil vi holde hånden yderligere under både medarbejdere og danske virksomheder, som kan risikere at se medarbejdere forsvinde eller være i fare for at lukke, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Penge skal tages fra eksisterende pakke

Det øgede lønloft skal ifølge Venstre gøre det muligt for virksomheder at holde på ingeniører og andre højtlønnede.

I den allerede indgåede aftale skal medarbejderne være sendt hjem uden at arbejde, før man kan modtage lønkompensation, men Venstre foreslår også lønkompensation til virksomhederne, selvom medarbejderne ikke er sendt hjem.

Det skal sikre, at de har mulighed for at holde på kompetencerne og dermed står bedre i kampen for overlevelse, lyder det.

- Det er vigtigt, at vi også har de her arbejdspladser på den anden side af denne krise, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre anslår, at lønhjælpepakken vil koste et tocifret milliardbeløb. Pengene skal ifølge partiet findes inden for rammerne af den økonomiske hjælpepakke på et ukendt trecifret milliardbeløb, der allerede er sat i gang.

Den hidtidige ordning har fået kritik for at være både for ufleksibel og ikke yde tilstrækkelig grad af kompensation for ansatte i den private sektor.

Villig til at skrue på knapperne

Regeringen er villig til at skrue på knapperne i den hidtidige aftale, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Mandag har jeg møde med arbejdsmarkedets parter for at drøfte status på aftalen, som den ser ud, men det er et erklæret mål at holde hånden under flest mulige danske arbejdspladser, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

Siden begyndelsen af marts er ledigheden steget med næsten 32.000 personer.

Ifølge en undersøgelse har 72 procent af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder eller rundt regnet 10.000 nu reageret på den økonomiske katastrofeopbremsning ved at sende medarbejdere hjem.