Coronavirus

Topchef efter møde med statsministeren: Enighed om gradvis åbning

Der var optimisme blandt alle parter, efter Mette Frederiksen søndag afholdt møde med ledere fra erhvervslivet om genåbningen af Danmark.

På et møde mellem Mette Frederiksen og toppen af dansk erhvervsliv søndag blev det diskuteret, hvordan hjulene i dansk erhvervsliv kommer i gang igen oven på coronakrisen.

Mødedeltagere, der var fra nogle af de største danske virksomheder, erhvervsorganisationer og fagforeninger, var optimistiske efter mødet, hvor der tilsyneladende var enighed om, at Danmark skal åbnes lidt ad gangen.

Hvordan og hvornår blev dog ikke specificeret. Toplederne understregede, at det er vigtigt, at en genåbning af Danmark sker på et oplyst grundlag.

– Alle er enige om, at det ikke må blive et scenarie, hvor vi enten holder alle linjer lukkede, eller åbner alle sluser. Der virker til at være en forståelse af, at det skal være en gradvis åbning. Det skal være en balance af at hjælpe erhvervslivet og ikke ødelægge folkesundheden, siger Mads Nipper, administrerende direktør i Grundfos, der deltog i mødet.

Og det er en holdning, som de deler i Dansk Industri.

– Det gælder om, at vi følger virusspredningen time for time og justerer derefter. Og så tror og ved jeg, at der er en fokus på det her fra regeringens og erhvervslivets side om at få en klog og målrettet åbning af landet igen, siger mødedeltager Lars Sandahl, der er administrerende direktør i Dansk Industri, til TV 2.

– Vi må for alt i verden ikke få et tilbagefald, så det er vigtigt, at genåbningen sker på baggrund af et stort datagrundlag, så vi ikke løber en risiko.

Han gjorde desuden klart, at selv om de er glade for de historisk store hjælpepakker til erhvervslivet, så er der behov for yderligere initiativer, da en lang række virksomheder står med en masse udgifter og ingen indtægter.

Mette F.: Lys for enden af mørk tunnel

Efter mødet sagde statsminister Mette Frederiksen, at der er grund til at være optimistisk på baggrund af de seneste tal for coronavirussen i Danmark.

– Hvis det fortsætter, ser vi hen imod, at der er lys for enden af en lang og mørk tunnel.

– Vi har aftalt at arbejde sammen i sektorerne i forhold til at se ind i, hvordan vi genåbner Danmark klogest, siger Mette Frederiksen.

Hun ønskede dog ikke at blive mere konkret på, hvilke scenarier regeringen arbejder med i forhold til genåbningen.

Foreløbig er store dele af Danmark lukket ned til og med 13. april.