Coronavirus

Hjemmeisolation kan ramme udsatte

Coronasyge skal ligge i eget hjem, men fattige storfamilier på trang plads risikerer alvorligere sygdomsforløb, siger eksperter.

Stor smittepåvirkning i eget hjem kan give et langt alvorligere sygdomsforløb end den smitte, man sporadisk får ude i samfundet. Det skriver Politiken søndag.

Det er almen viden fra lærebøger om smitsomme sygdomme, og Verdensorganisationen (WHO) har fastslået, at 8 af 10 coronasmittede i Kina blev smittet af nære relationer.

- En stor mængde smitte er det, man for alt i verden skal undgå. Og netop stor dosissmitte er det, som raske risikerer at få, når de lever sammen med syge, især hvis der er flere i en mindre husstand, der er syge samtidig, siger professor Peter Aaby, en af landets førende eksperter i smitsomme sygdomme og vacciner.

Syge danskere i eget hjem

I Danmark skal coronasyge – der ikke er så syge, at de skal indlægges – ligge isoleret syge i eget hjem, så de undgår fysisk kontakt til andre i husstanden.

Peter Aaby og andre professorer kritiserer, at især socialt og økonomisk udsatte syge ikke flyttes væk fra de mindre hjem, så familiemedlemmerne ikke risikerer alvorligere sygeforløb.

- Når stort set alle bliver smittet i hjemmet, og vi ved, at infektionsdosis generelt for smitsomme sygdomme har stor betydning for alvoren af sygdomsforløbet, kan jeg ikke forstå, at vi ikke allerede nu har sikret isolations- og karantænefaciliteter og får hjulpet dem, der måske ikke kan dansk, dem, som ikke har mentale evner eller fysiske rammer til at håndtere hjemmeisolation ved sygdom, siger Peter Aaby.

Risikabel strategi

Ifølge Megafon er hver anden dansker uenig i, at eksempelvis sportshaller skal bruges til alle smittede. 28 procent synes, det er en god idé.

Morten Sodemann, professor i global sundhed og indvandrermedicin ved Odense Universitetshospital, er enig og kalder strategien om coronasyg i eget hjem for "risikabel, især for de sårbare og udsatte".

- Vi burde opspore de coronasyge fra lavindkomstfamilier, marginaliserede, svage indvandrerfamilier og isolere dem under sundhedsfagligt opsyn på eksempelvis hoteller, så vi undgår store virusmængder i eget hjem, hvor de får smittet hinanden. Mange af disse borgere er jo allerede i risikogrupperne for alvorligere sygdomsforløb af coronavirus, og de råber altså ikke selv højt, hvis de har symptomer. De bør findes,siger han.