Coronavirus

Coronavirus kan være kommet til Danmark tidligere end troet

Baren Kitzloch, hvor en række danskere samlede coronavirus op. Jakob Gruber / Ritzau Scanpix

Skiturister kan have bragt coronavirus til Danmark, en måned før det første smittetilfælde blev bekræftet.

I slutningen af februar blev den første dansker konstateret smittet med coronavirus.

Men flere eksperter vurderer, at virussen kan være bragt til Danmark, længe inden det første tilfælde blev bekræftet. Det skriver Berlingske.

Da en gruppe danskere mod slutningen af januar kom hjem fra en skitur i Østrig, viste flere af dem symptomer på coronavirus. Ingen af dem endte dog med at blive testet for virussen, selvom de blev syge.

Coronavirus opstod en måned tidligere

Derfor kan man heller ikke afvise, at de var smittede, og at Danmark altså dermed havde sit første coronatilfælde en måned tidligere, end man hidtil har troet.

Det vurderer Lars Peter Nielsen, der har været overlæge i klinisk mikrobiologi og i en årrække har ledet Det Nationale Influenzalaboratorium ved Statens Serum Institut og dansk virusforskning.

- Kina offentliggjorde fundet af SARS-CoV-2 31. december 2019, men de hidtidige undersøgelser viser, at den har været i Kina længe før - i hvert fald fra midten af november 2019 og nok også længere.

- Så der skal bare være én østrigsk bartender, som har været i Kina, eller en kineser, der er taget på skitur i Østrig i december eller januar, siger Lars Peter Nielsen til Berlingske.

Han tager dog nogle forbehold. Lars Peter Nielsen peger på, at der er op mod 200 forskellige luftvejsvirusser med meget ens symptomer, og at der var relativt meget influenza i Europa i begyndelsen af januar.

En række danske eksperter er enige med ham i, at virussen kan have været i omløb i både Danmark og Europa, længe inden de første bekræftede tilfælde.

Hvis det viser sig at være rigtigt, kan kortlægningen af coronavirussens vej til det europæiske kontinent tilføjes en anden tidslinje.

24. januar blev første europæiske tilfælde bekræftet i Frankrig. 31. januar blev virussen officielt registreret i Italien, hvor Danmarks hidtidige "patient 0", TV 2s redaktør Jakob Tage Ramlyng blev smittet under en skiferie.

Har de danske skiturister fra Ischgl været smittet tidligere, kan både de og andre europæere have haft - og bekæmpet sygdommen - i en mildere form med efterfølgende immunitet til følge.

Virus blev luftbåren

Allerede i januar måned begyndte italienske hospitaler ifølge magasinet Wired at få en stigning af patienter indlagt med det, man troede var sæsonbetonet lungebetændelse.

Men det var først 23. februar, Italien for alvor slog alarm og begyndte at lukke byer ned i de områder, hvor man havde begrundet mistanke om, at coronavirussen var gået i udbrud.

Et af de grundlæggende spørgsmål har været, hvordan smitten så relativt nemt kunne tage turen fra epicentret i den kinesiske millionby Wuhan for så at tage fat i Italien med epidemisk hast.

Netop det norditalienske område, hvorfra coronavirussen bredte sig, er kendt for masser af samhandel med Kina.

I takt med globalisering og økonomisk afmatning er store dele den norditalienske tøj- og skoindustri blevet overtaget af kapitalstærke kinesiske interesser. Tusindvis af ansatte i tekstilbranchen flyver månedligt til og fra Wuhan til modebyen Milano og omkringliggende byer, og derfor har virussen sådan helt bogstaveligt været luftbåren.

Siden kom den smitsomme virus også på ski og vandrede over grænsen til Østrig, hvor mange danskere samlede den op på en bar med en efterhånden herostratisk berømt tjener og en smittebåren fløjte, der gik på omgang.

Gruppen af muligt smittede danskere, som Berlingske har haft kontakt med, var på skitur i østrigske Ischgl. Her besøgte de blandt andet baren Kitzloch, hvor en ansat tidligere er blevet bekræftet smittet med coronavirus.

En af danskerne fra gruppen siger til Berlingske, at han ser frem til at kunne blive testet for, om han har opnået immunitet over for virussen.

Mere end 60 danskere smittet med coronavirus har nu mistet livet, og antallet af indlagte er fortsat med at stige dag for dag.