Coronavirus

Mette Frederiksen tror ikke, at Danmark er lukket i flere måneder

Genåbningen af Danmark afhænger blandt andet af, om danskerne fortsætter med at efterkomme myndighedernes anvisninger, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen hverken håber eller tror, at der går flere måneder, før Danmark kan åbne igen.

Det skriver hun lørdag på Facebook.

– Jeg ser, at flere og flere spekulerer i, at der går flere måneder før, vi kan begynde at åbne Danmark igen. Det hverken håber eller tror jeg bliver tilfældet, skriver hun.

Det afhænger dog ifølge statsministeren ikke kun af, hvordan det går i Danmark, men også hvordan tilstanden udvikler sig i udlandet. I første omgang handler det dog om for danskerne at blive ved med at følge myndighedernes anvisninger.

– Hold fast i at stå sammen ved at holde afstand. Så vi hurtigst muligt kan begrænse smittespredningen. Og dermed begynde at åbne Danmark igen, skriver Mette Frederiksen.

Hun understreger samtidig, at de i regeringen ikke ønsker at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt.

Indtil videre stiger både antallet af smittede, indlagte og døde i Danmark, og landet åbner tidligst op igen 13. april.

Forbud, nervøsitet og arbejdsløshed

Som det er lige nu, må kun detailhandel og apoteker holde åbent, ligesom der er indført forbud mod forsamlinger på mere end ti personer.

Folketinget har lavet hjælpepakker til erhvervslivet for at sikre, at virksomheder ikke fyrer medarbejdere, men alligevel har 33.000 personer meldt sig arbejdsløse, siden krisen startede.

Her er budskabet fra statsministeren klart. Hun forstår nervøsiteten for fremtiden, men opfordrer til at gøre brug af hjælpepakkerne og lade være med at fyre folk.

– Arbejdsløsheden har igen vist sit grimme ansigt i vores samfund. Og det bliver en hovedopgave at få gang i beskæftigelsen igen. Det kommer vi til at drøfte med Folketingets partier. For det er afgørende – ikke bare for den enkelte, der får et arbejde – men for os alle og vores fælles økonomi og muligheder, skriver Mette Frederiksen.

Status i Danmark er lørdag morgen, at 459 personer er indlagt med coronavirus. Af dem er 121 personer på intensivafdelinger og 104 i respirator.

I alt har vi testet 18.810 personer, og 2201 er blevet testet positive. 65 personer, der havde covid-19, har mistet livet.