Coronavirus

105 strandede danskere fløjet hjem med specialfly: - Til sidst gav jeg næsten op

Det har været en lang tur hjem for de mange danskere, der havde været en tur i Filippinerne.

Klokken 22.00 landede et særfly, der var fløjet fra den filippinske hovedstad, Manila, og videre over Cebu, før det endelig ramte dansk jord.

Ombord var 294 passagerer, heriblandt 105 danskere, som var strandet i Filippinerne, efter coronavirussen har tvunget ikke bare Danmark - men det meste af verden - til at lukke ned for international trafik.

Ifølge Udenrigsministeriet var 251 danskere lørdag morgen strandet i Filippinerne. Men flyets pilot gjorde det klart over for TV 2, at alle de danskere, som skulle med flyet, var med flyet.

Flyaflysninger og udgangsforbud

For flere af danskerne havde det været en lang tur hjem. Ikke bare på grund af selve flyveturen, men også fordi de i en længere periode havde forsøgt at komme hjem, men igen og igen havde oplevet, at deres flyafgange blev aflyst.

Det danske Udenrigsministerium har haft en delegation på ti mand i Filippinerne for at arbejde med de lokale myndigheder, således at de danske statsborgere kunne trodse landets udgangsforbud.

Vi talte med tre af de hjemvendte danskere i lufthavnen:

Magnus Størum – sabbatår

Landet med særfly. Video: Albert Schmidt Møller

– Der var mange gange, jeg kom i tvivl om, om vi kunne komme hjem. Vi havde billetter til tre forskellige fly, der alle blev aflyst, og til sidst gav jeg næsten op, siger Magnus Størum.

– Det var fedt, at Udenrigsministeriet fik skaffet det her fly, og det er dejligt at være hjemme.

Smilla Høyer – sabbatår

Landet med særfly.

– Det var virkelig træls, da vi fik nyheden om, at vi skulle komme hjem, for vi ville jo gerne rejse videre de næste måneder. Men det blev også svært. Alting lukkede ned – både og færger måtte ikke sejle, og vi måtte ikke køre ud af byen, siger Smila Høyer.

– Vi sad ni dage på et værelse og ventede på at komme med et fly, der så blev aflyst. Efterfølgende måtte vi vente yderligere tre dage, før vi kunne komme hjem. Det var ikke sjovt. Det er meget voldsommere dernede.

Laurits Hytting Fiig – sabbatår

Landet med særfly.

– De første uger kunne vi ikke komme hjem, fordi alt var booket eller virkelig dyrt. Og det var penge, som vi ikke havde. Senere bookede vi tre gange billetter til fly, der blev aflyst, siger Laurits Høyer.

– Vi forberedte os på at skulle blive der i flere måneder, da de lukkede alt ned. Alle blev kontrolleret for feber, og vi måtte ikke købe ind en dag, fordi vi havde det for varmt på grund af solen. Det var skræmmende at skulle være derude i længere tid.

Flere og flere på kriseliste

Selvom der kommer danskere hjem fra udlandet hver dag, så vokser Udenrigsministeriets kriseliste for danskere dag for dag.

Man skriver sig på listen, hvis man er strandet i udlandet og har brug for de danske myndigheders hjælp til at komme hjem.

Lørdag stod der 2300 danskere på listen. For en uge siden var det tal 1500.

De danske myndigheder har flere gange opfordret folk til at komme hjem, hvis det var en mulighed, men i takt med at coronavirussen har spredt sig, har flere og flere landet lukket ned for flytrafik, ligesom flere flyselskaber har stoppet deres flyvninger.

Selvom det er de danske myndigheder, som har stået for særflyet, så skulle passagererne betale 10.500 kroner per billet for turen.