Coronavirus

De er blevet ansigter på kampen mod corona: Deler selfies med et klart budskab

En italiener, en amerikaner og en tjekke er tre af dem, der har delt selfies og deres historier fra fronten mod corona.  Instagram

Iført kitler, briller og masker deler sundhedspersonale fra hele verden billeder fra deres arbejde med behandlingen af covid-19-smittede.

Sundhedspersonalet er frontkæmperne mod coronavirussen, der har kostet 25.000 menneskeliv på verdensplan.

Læger og sygeplejersker fra hele verden har på sociale medier delt selfies med opfordringer om, at folk bliver hjemme og holder afstand til hinanden for at begrænse smitten mest muligt.

Alle ansigterne viser, hvordan pandemien sætter spor - både på kinderne og i øjnene - på de mennesker, der arbejder for at holde den i skak. Mød nogle af dem her:

Nicola Sgarbi, Italien

Nicola Sgarbi er en 35-årig italiensk læge, og han har taget billedet efter 12 timers arbejde på en intensivafdeling. Da han trak sikkerhedsbrillerne op og tog et billede af sit ansigt efter vagten, var han en af de første, der satte gang i trenden med selfies fra sundhedspersonale verden over.

Billedet er delt 74.000 gange på Facebook.

- Jeg tog billedet for at vise det til min partner og fortælle hende, at jeg havde fået fri og var på vej hjem med mærker i ansigtet. Men også for at kunne vise det til min etårige datter, når hun bliver ældre. Så vil jeg fortælle hende om det her øjeblik, siger han til CNN.

Natalie Silvery, England

Den engelske anæstesilæge Natalie Silvery har fotograferet sit ansigt efter en ni-timers vagt, hvor hun har flyttet kritisk syge coronapatienter rundt omkring London.

- Jeg føler mig ødelagt. Og vi er kun ved begyndelsen. Jeg beder folk – please please hold afstand og isoler jer fra hinanden, skrev Natalie Silvery over billedet, som hun har delt på Twitter.

Indkøb, lægebesøg, arbejde og én gåtur om dagen er nu de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet i Storbritannien, hvor premierminister Boris Johnson mandag aften indførte et delvist udgangsforbud. Torsdag samme uge testede han selv positiv for covid-19.

Martina Benedetti, Italien

Italien er et af de lande, der har været hårdest ramt af coronakrisen, og indtil videre er 8.215 italienere døde af virussen. Landet er fuldstændig lukket ned, og sygehusvæsenet kæmper for at følge med strømmen af indlagte patienter.

Martina Benedetti er sygeplejerske på en intensivafdeling i Toscana. Hendes selfie er delt 56.000 gange på Facebook sammen med en tekst, der fortæller, hvordan arbejdstempoet presser hende.

- Sveddråber drypper fra ens ansigt, et ansigt, der smelter under masken, plastikbrillerne, visiret, kroppen indpakket i en vandtæt kappe, der måske er to størrelser for stor, skriver hun blandt andet.

Jas Lyons, USA

Sygeplejersken Jas Lyons i New York opfordrer amerikanerne til at tage virussen alvorligt.

- Coronapandemien er alvorlig og har forandret vores verden på få dage. Efter jeg har behandlet dem, der er smittede med covid-19 og bliver direkte påvirket af manglen på medicinske ressourcer, kan jeg sige, at det her ikke er for sjov, skriver sygeplejersken Jasmin på Instagram.

25. marts rundede antallet af smittede newyorkere 30.000. Delstatens guvernør, Andrew Cuomo advarer om en katastrofe, og beskriver virussens indtog i New York som et "ustoppeligt højhastighedstog".

Ina, Norge

I vores naboland, Norge, har sygeplejersken Ina delt en selfie mellem sine arbejdsopgaver.

Her er 16 mennesker ind til videre døde med coronavirus og 3.669 er testet positive for covid-19.

Marguerite, Irland

Sygeplejersken Marguerite arbejder på et behandlingssted for Irlands hjemløse og stofmisbrugere. Hendes patienter er særligt udsatte og har svært ved at følge en del af anvisningerne om blandt andet at gå i hjemmekarantæne.

Landets nationaldag, St. Patricks Day, bliver almindeligvis fejret med parader og menneskefyldte gader, men i år var arrangementerne aflyst for at mindske coronasmitten. 25. marts var dødtallet i Irland 19.

Pavla Kovaříková, Tjekkiet

Pavla Kovaříková er tjekkisk læge på et hospital i Prag.

- Vi kan ikke længere. Vi sover ikke, vi spiser ikke. Telefonen ringer praktisk talt konstant. Klart, som læger er vi gået ind til hårdt arbejde, vi vidste, hvad vi gik ind til. Men det her er noget andet, skriver hun i teksten ved siden af billedet, hvor mærkerne fra hendes maske er tydelige.

Hendes billede er blevet delt 106.000 gange på Facebook.

- Lad os forholde os rationelt og behandle hinanden som mennesker, slutter hun opslaget.

Amanda Ramalho, Brasilien

Den brasilianske sygeplejerske Amanda Ramalho skriver under sit billede:

- Frontkæmpere mod coronavirussen! Masken gnaver og giver ikke meget luft. Mærkerne lyver ikke.

Brasiliens højreorienterede præsident, Jair Bolsonaro, affærdiger coronasmitten som ”en lille forkølelse” og afviser at indføre drastiske forholdsregler over for smittespredningen.

Indtil videre er 2247 mennesker konstateret smittede med covid-19, mens 47 brasilianere er døde med virussen.

Michael Frikke, Danmark

Vi arbejder i isolationstøj det meste af dagen, fortæller Michael Frikke.

I Danmark ligger vi endnu lavt i coronastatistikkerne – heldigvis. 34 er døde med covid-19. Men alligevel mærker sundhedspersonalet forandringerne.

En af dem er 27-årige Michael Frikke, der er sygeplejestuderende og lige nu på klinik på fællesakutmodtagelsen i Esbjerg. Til at starte med var det en almindelig akutmodtagelse, hvor folk med KOL eksempelvis kom ind. Men situationen er en anden i dag, fortæller han.

- Det ændrede sig for to-tre uger siden, da Danmark lukkede ned. Nu har vi kun én patientgruppe - folk, der har mistanke om, at de har virussen, siger han.

Hvis de bliver testet positive, bliver patienterne lagt i isolation, hvor Michael Frikke og kollegerne besøger dem iført mundbind, visir, briller og en ekstra kittel for at beskytte mod smitte. Han er dog fortrøstningsfuld.

- Jeg føler mig tryg. Vi er vant til at håndtere influenzapatienter og er fornuftigt normerede, siger Michael Frikke, der godt kan mærke, at der er sket en stigning i antallet af patienter de seneste dage.

- Jo travlere, der bliver, des større er risikoen for at lave fejl, så derfor er det skræmmende, hvis vi bliver overrumplet af patienter, siger han.

Han har set eksemplerne fra resten af verden, og de situationer kan godt give ham "en klump i halsen."

- Jeg prøver at forholde mig rimelig rationelt til det hele. Det er alvor, men det er ikke altødelæggende - mange kommer sig, siger han.

- Det, jeg er mest bange for, er at smitte andre - og sådan bør de fleste danskere også have det. Det er derfor, vi skal lytte til myndighederne.