Samfund

Andreas Mogensen giver isolationsråd: - På nogen måder er det meget sværere end en mission i rummet

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet. Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Se Andreas Mogensens fem tips til en lidt lysere selvisolation i listen.

Du bor samme sted, som du arbejder. Du kan ikke gå ud. Du er alene eller sammen med de samme få mennesker hver dag. Rastløsheden rammer dig langsomt...

På nogle punkter minder coronaisolationen om at være på mission i rummet.

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, da han i 2015 blev sendt på en 10-dages mission til den internationale rumstation, ISS. For ham var det særligt turen op til rumstationen i en lille rumkapsel, der testede ham.

Astronauten sammenligner turen med "at køre uafbrudt i sin personbil i to døgn". Og der ramte rastløsheden og kedsomheden ham.

- Det lyder måske underligt, når man sidder i et rumskib. Men der er ikke meget plads, meget små vinduer, og rumskibet roterer, så det er nemt at blive rundtosset. Der var ikke så meget at lave, derfor var det meget nødvendigt at tænke fremad for at holde det ud, siger Andreas Mogensen.

Blå bog - Andreas Mogensen

 • Dansk astronaut
 • 43 år
 • I 2009 blev han præsenteret som en del af det europæiske astronautkorps
 • Den 2. september 2015 blev han den første dansker i rummet
 • Han opholdt sig i otte dage på Den Internationale Rumstation (ISS)
 • Er en del af det Europæiske Rumagentur - i øjeblikket er han udstationeret hos NASA og bosat i Houston, Texas.

Isolationsituationen, som store dele af verden lige nu befinder sig i, kan ikke sammenlignes 1:1 med rummet. Trods alt.

Til gengæld giver isolationen på jorden andre udfordringer - for eksempel arbejder Andreas Mogensen nu hjemme med sine tre børn.

- Det ændrer det hele ret radikalt, at de er her. Det ville have været en noget anden oplevelse, hvis de var med i rummet, siger han.

Se Andreas Mogensens fem tips til en lidt lysere selvisolation herunder.

Fem råd fra Andreas Mogensen

 1. Fysisk aktivitet

  Når astronauterne er på mission, er det et krav, at de motionerer to timer om dagen, selv om der ikke er plads til de store fysiske udfoldelser eller løbeture. På rumstationen er en motionscykel, en styrketræningsmaskine og et løbebånd. Men man skal tage sine træningsforbehold i rummet.

  - På løbebåndet skal man have en slags seler på for ikke at svæve væk fra det, siger Andreas Mogensen. 

  Han sammenligner den vægtløse tilstands påvirkning på kroppen med, hvis man ligger i sengen i en uge eller to. 

  - I de her dage kan man hurtigt ende med at gå fra sengen til køleskabet , så det handler om at begrænse tabet af muskel- og knoglemasse, siger han. 

 2. Sæt mål

  Andreas Mogensens mission varede ti dage, men nogle af hans kolleger havde været afsted i meget længere tid, og for dem var det særligt vigtigt at sætte personlige mål.

  Både på kortere og længere sigt og både i forhold til arbejde og mere private projekter. 

  - Scott Kelly havde været der et år, og jeg ved, at han havde sat sig for at fotografere samtilige amerikanske fobdoldstadions fra rummet, siger Andreas Mogensen. 

   

 3. Behold struktur og rytmer

  Struktur gør, at man holder fast i en følelse af hverdagen, selv om mange andre ting er forandret. 

  - Man skal holde fast i rytmerne: Stå op på samme tidspunkt, barber dig om morgenen eller gør,  hvad du plejer at gøre. Ellers risikerer man at sidde i nattøj klokken 12 om aftenen, siger Andreas Mogensen. 

 4. Accepter situationen

  Andreas Mogensen mener, at det på nogen måder er sværere at være i jordbundne isolationssituation, vi er i nu, end det er at være på mission i rummet. 

  - Når man sidder i en periode som nu, hvor man ikke ved, hvornår det ender, er det meget sværere end en mission med et mål og en tidshorisont, siger han. 

  Derfor skal man vænne sig til, at det her er den nye hverdag - og så kun tænke på de ting, vi har kontrol over - ikke det, vi ikke kan styre. 

  - Karantænens længde ligger hverken i dine og mine hænder, så hvis man begynder at tælle ned, kan man blive meget skuffet, siger Andreas Mogensen. 

 5. Hold fast i det sociale

  På ISS-rumstationen var Andreas Mogensen én ud af seks astronauter. 

  - Man føler sig som en del af et hold, og det betyder meget, siger han. 

  Hvis fremtidens missioner vil foregå længere væk, for eksempel på mars, opstår der en ekstra ensomhedsudfordring. 

  - Når man ikke længere kan se jorden, så tror jeg virkelig, at man føler sig koblet fra resten af verden. Og så bliver det også hårdere, siger Andreas Mogensen.