Coronavirus

WHO om Danmarks strategi: - Det skulle gerne ende med et positivt resultat

Det er en kombination af flere tiltag, der er afgørende for, om et lands strategi i kampen mod coronavirussen fungerer, siger WHO-ekspert.

Danmark skiftede onsdag strategi i bestræbelserne på at få bugt med coronavirussen, der i øjeblikket hærger i det meste af verden.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte på et pressemøde, at målsætningen nu er at teste 5000 om dagen. Hidtil er der i alt blevet testet 16.197 personer.

Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen var torsdag ude og sige, at Danmark skal følge Norges eksempel og teste 10.000 om dagen.

Spørgsmålet er så: Er det nok? TV 2 har spurgt Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

WHO: Godt med ambitiøse mål

WHO har i mange uger turneret med budskabet om, at de ramte lande skal "teste, teste og teste". Men det er ikke sådan lige at sætte et konkret tal på, hvad der er det rigtige antal at teste i de forskellige lande.

Det fortæller Peter K. Embarek, der er med i covid-19 health operation team inden for WHO og ekspert i fødevarebårne udbrud.

- Det er rigtigt godt med ambitiøse mål. Det er vejen frem. Hvorvidt der skal testes 5000 eller 10.000 om dagen, handler også om, hvordan de øvrige strategier i det givne land virker.

Han fortæller, at hvis danskerne er gode til at følge de øvrige tiltag, som blandt andet går ud på at isolere sig og undgå at være i kontakt med mange mennesker, er det ikke nødvendigvis antallet af testede personer, der er afgørende.

- Det er kombinationen af tiltagene i de enkelte lande, der er afgørende for, om man får succes med det. Jeg tror, at Danmark har en meget fornuftig og logisk kombination af de mange tiltag. Så det skulle gerne ende med et positivt resultat, siger han.

Test med et intelligent formål

Peter K. Embarek understreger, at teststrategien er en vigtig del af sygdomsbekæmpelsen i et land som Danmark, hvor smitten er begyndt at brede sig internt i landet i modsætning til i starten, hvor de smittede var personer, der havde bragt smitten hjem fra udlandet.

- Man skal teste så meget som muligt – men med et intelligent formål. Hvis en person har bare lidt symptomer, som kan minde om coronavirus, så skal man teste vedkommende og personens kontakter og isolere dem, der er smittede.

Han understreger, at man ikke bare skal bede folk om at blive hjemme, hvis de har symptomer. Man skal teste dem.

Skal teste så meget som muligt

Peter K. Embarek har ikke et konkret tal på, hvor mange personer der minimum skal testes om dagen.

- Man skal teste så meget som muligt og være meget aggressiv i sin strategi, siger han.

- Jo flere man tester, jo mere fintmasket er det net, man kaster ud for at fange alle smittede, og jo bedre chance har man få fat i alle smittede og få bugt med det. Det er et valg om, hvor hurtigt man vil sætte ind for at komme af med den her virus.

På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark er kommet for sent i gang med at skifte til en strategi, hvor man fokuserer ekstra meget på at teste, afviser han.

- Det er aldrig for sent, så man skal ikke give op. De steder, hvor man har sagt: "Åh nej, vi stopper med at teste, vi kan ikke klare mere", der er det kommet ud af kontrol. Det skal man undgå. Selv da Wuhan gik i nedsmeltning, og folk døde på gaden, formåede man at få rettet op på det, siger han.