Kinesiske værnemidler ankommet til Danmark

16x9
Dorte Christensen og Anders Kühnau med donationer fra Jack Ma Foundation. Foto: Niels Aage Skovbo / Niels Aage Skovbo/Fokus Foto

Det er den kinesiske Jack Ma Foundation, som står bag donationen af værnemidler til det danske sundhedsvæsen.

Region Midtjylland har på vegne af landets regioner og kommuner netop modtaget 16 paller med blandt andet ansigtsmasker og beskyttelsesdragter fra den kinesiske Jack Ma Foundation, der har doneret værnemidlerne.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

- Vi takker for hjælpen fra Kina. Donationen hjælper os med at holde høj sikkerhed for vores ansatte. Personalets sikkerhed har høj prioritet af hensyn til de ansatte selv, deres pårørende, patienterne og resten af landets borgere. Værnemidlerne sikrer, at vi kan beskytte medarbejdere mod coronavirus, oplyser regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

I den kinesiske donation er 5000 visirer, 5000 beskyttelsesdragter og 500.000 mundbind, som nu hurtigst muligt vil blive fordelt til resten af landet. Men inden da skal produkterne vurderes af sundhedspersonalet.

- Vi forventer, at de fleste donerede varer er standardvarer, som vi ved, hvordan vi kan benytte i sundhedsvæsnet. Sikkerheden er afgørende, derfor går hygiejnesygeplejerskerne straks i gang med at vurdere, hvilke funktioner de donerede varer kan gøre gavn i, siger Dorte Christensen, Afdelingschef i Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland.

**

Perspektiv

Jack Ma er Asiens rigeste mand.
Jack Ma er Asiens rigeste mand. Foto: Philippe Lopez / Ritzau Scanpix

Kinesisk imagepleje

Jack Mas gaver til Danmark kommer ifølge journalist og Kina-kender Christina Boutrup ikke uden en pris.

Jack Ma og Alibaba er vokset sig store takket være det kinesiske styre, og derfor kan man se deres ageren som en forlænget arm for styret i Kina.

Kina forventer, at når verdenssamfundet engang er kommet sig over coronapandemien, så vil der blive kigget mod dem. Derfor forsøger Kina i disse dage at tage ansvar på verdensscenen, fortæller Christina Boutrup til TV 2.

- Kina risikerer at få ridser i deres image, fordi den her pandemi efter alt at dømme er startet i Kina. Så det her er en del af en imagekampagne, hvor Kina viser, at de træder ind som ansvarlig stormagt. De kommer med eksperter, deler sine erfaringer og sit udstyr, siger hun.

***

Mangel på værnemidler

Det er ikke mere end få dage siden, at direktøren i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, fortalte, at der manglede værnemidler herhjemme.

Der er blandt andet risiko for mangel på håndsprit, ansigtsmasker og visirer.

- Vi kan risikere, at der ikke altid er håndsprit nok, eller at man på anden måde skal spare, for eksempel på brugen af ansigtsmasker, men vi må ikke gå på kompromis med sikkerheden, sagde direktøren søndag til TV 2.

Risikoen ved mangel på værnemidler er blandt andet, at sundhedspersonalet, herunder især ældre medarbejdere, kan smittes og dermed må sættes i karantæne.

Danmark er langt fra det eneste land, der har modtaget donationer af værnemidler fra Jack Ma.