Danmark vil efterligne Norges strategi - men ingen af landene er tilfredse

Fra i dag skal 5000 danskere testes for covid-19. Men Sundhedsstyrelsens direktør lufter et ønske om, at dobbelt så mange skal testes.

Hidtil er det kun omkring 1000 danskere om dagen, der er blevet testet for covid-19, men onsdag meddelte Sundhedsstyrelsen, at det daglige testtal skal op pĂĄ 5000.

Med det samme.

- Vi er ikke det rigtige sted i Danmark. Jeg har fulgt vores nabo Norge, og de har i ti dage været oppe på at teste 5.000 eller flere i døgnet, lød det fra Sundhedstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ifølge DR Nyheder.

Norge er ikke tilfredse

Men ifølge Siri Helene Hauge, der er overlæge i det Norske Institut for Folkesundhed, er 5000 daglige tests slet ikke nok.

- Selvom vi tester vældigt mange i dag, så må vi prioritere hårdt mellem dem, der bliver testet, siger hun til TV 2.

Ambitionen i Norge er i stedet at komme op pĂĄ 10.000 tests om dagen.

Som det er nu, kommer patienter med KOL eller andre alvorligt sygdomme og sundhedspersonale, der har kontakt med patienter, først i køen til en test, lyder det fra Siri Helene Hauge.

I må simpelthen ikke give op. I skal blive ved med at øge jeres kapacitet på testområdet

Margaret Harris, talsperson for WHO

- Vi tester endnu ikke dem med milde symptomer, men beder dem blive hjemme. Hvis vi kunne teste dem, behøvede de ikke blive hjemme, og det ønsker vi at gøre, siger hun.

At det kun er de mest udsatte normænd, der bliver testet, skyldes ifølge Siri Helene Hauge mangel på værnemidler og begrænset adgang til testkits.

Danmark skal teste endnu flere

I et interview med P1 Orientering siger Søren Brostrøm torsdag, at Danmark også med tiden skal teste flere end 5000 og gerne følge Norges ambition om at teste 10.000.

- Vi skal op på 5000. Det er nu. Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal være der om en uge eller to uger. Der skal vi være endnu højere, siger direktøren.

Dog har det, ligesom i Norge, været problematisk at levere testudstyr nok. Flere regioner meldte i weekenden ud, at de ikke længere kan love at tilbyde deres personale at blive testet for coronavirus, fordi de ikke har nok testudstyr.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i sagde i den forbindelse, at han torsdag morgen har holdt møde med Danske Regioner, derifølge sundhedsministeren arbejder ”på højtryk” for at få lavet aftaler og få sat testene op. Desuden vil ministeren tage i mod tilbud fra virksomheder og universiteter, der de seneste dage har sagt, at de kan hjælpe med at få flere tests udført.

WHO opfordrede til flere tests

Så sent som i går advarede Verdenssundhedsorganisationen WHO om, at flere lande – heriblandt Danmark – havde været for langsomme til at lade nedlukningsstrategien følge op med en aggressiv teststrategi.

Hvis ikke de lande, som endnu ikke tester bredt, skifter strategi omgående vil det betyde flere måneder med nedlukning og få katastrofale konsekvenser for økonomien, lød det blandt andet fra WHO.

Margaret Harris, talsperson for WHO, rettede onsdag kritik mod lande, der ikke var forberedt på udbruddet. Flere af dem fordi ”de endda har tænkt, at det nok ikke ville ramme dem,” sagde hun i 'Lippert' på TV 2 NEWS.

En kritik, som Søren Brostrøm på en pressebriefing 24. marts erklærede sig enig i:

- Når jeg kigger tilbage, er der mange ting, hvor jeg ikke har været skarp nok og måske har undervurderet risikoen. Det indrømmer jeg ærligt og tager ved lære af.

Men ifølge Margaret Harris har Danmark stadig en chance.

- Men I må simpelthen ikke give op. I skal blive ved med at øge jeres kapacitet på testområdet. Og I skal gøre det så hurtigt som muligt.