Coronavirus

26-årig pilot hjælper 71 elever med at komme hjem

Det er langt fra nemt at komme hjem til dansk jord. Det oplevede 71 danske højskoleelever, der sammen med skolens personale var strandet på Zanzibar.

Sent onsdag aften landede et fly i Aalborg Lufthavn. Ombord var 71 danske højskoleelever.

De færreste af eleverne havde nok forestillet sig, at deres højskoleophold på Afrikas østkyst skulle ende, som den gjorde.

Ligesom 26-årige Tine Lyhne Bonde nok heller ikke havde regnet med, at det hun skulle på sin livs største mission en onsdag i slutningen af marts.

Under normale omstændigheder arbejder hun som pilot, hvor hun flyver charter- og businessture. Men denne dag skulle hun på en evakueringsopgave.

- Det er den vildeste opgave, jeg nogensinde har været på. Det var en redningsmission, der handlede om at få folk sikkert hjem til deres familier og det danske sundhedssystem, fortæller Tine Lyhne Bonde.

Højskole blev beordret lukket

Som en konsekvens af coronapandemien besluttede de tanzaniske myndigheder 17. marts at beordre nedlukning af alle skoler og kostskoler i landet i minimum en måned for at mindske risikoen for udbredelsen af virussen.

Og under kategorien kostskoler hørte den danske højskole 'Zanzibar Højskole', som havde base i Zanzibar, til.

Tårerne strømmede ned af kinderne på flere af eleverne, da de fik beskeden, og trøstende krammere blev uddelt af holdkammeraterne. Udsigten til at afbryde opholdet var en hård mavepuster.

Og det var heller ikke en nem opgave, da skoleleder Nina Fisker måtte give beskeden videre:

- Mit hjerte banker helt, når jeg skal sige det her til jer. Vi har forsøgt at blive ved med at køre højskolen, men vi har fået nej fra myndighederne, sagde hun til de mange elever, der sad på række og lyttede.

Men det skulle vise sig, at det ikke ville være nemt at få eleverne hjem på dansk jord.

Den eskalerende spredning af virussen har betydet, at mange flyforbindelser er midlertidigt indstillet rundt omkring i verden. Fly står parkeret på stribe i lufthavne, fordi mange lande har lukket deres grænser.

Dette gælder også 15 afrikanske lande, der ifølge Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har valgt at begrænse internationale flyafgange mod Europa.

- Vi ser det ene (afrikanske, red.) land efter det andet indføre foranstaltninger, der gør det svært at komme ud af landene, sagde Jeppe Kofod under et pressemøde onsdag.

Højskoleeleverne var strandet.

Blev nægtet at lande

I samarbejde med Udenrigsministeriet formåede højskolen at chartre et fly, der kunne hente de mange elever og personale hjem.

Så mandag eftermiddag blev piloten Tine Lyhne Bonde ringet op og spurgt, om hun havde lyst til at melde sig som frivillig til at evakuere de mange danskere, der var strandet på Zanzibar.

Hun var ellers blevet hjemsendt af sin arbejdsgiver med reduceret løn, som følge af coronakrisen.

- Selvfølgelig ville jeg hjælpe med at få folk hjem. Også selvom det var frivilligt. Det ville være alt for mærkeligt for mig at spinde guld på andres ulykke i den tid, vi er i nu, siger hun.

Et halvt døgn efter gik hun derfor som andenpilot ombord på et fly fra Great Dane Airlines.

Men heller ikke turen til Zanzibar skulle vise sig at være uden forhindringer.

Da Tine Lyhne Bonde og flyets kaptajn mellemlandede i Egypten for at tanke, fik de besked om, at deres landingstilladelse var blevet trukket tilbage. De blev med andre ord nægtet landing.

- Alternativet var, at vi skulle returnere til Danmark, siger Tine Lyhne Bonde.

Klapsalver i kabinen

Først da Udenrigsministeriet og den danske ambassade greb ind i sagen lykkedes det at få en tilladelse til at lande - ti minutter inden afgang.

Da flyet nåede Zanzibar, sad Tine Lyhne Bonde med en varm følelse i kroppen.

- Det var virkelig fedt. Hjem kan man altid komme, men at få lov til at lande og hjælpe andre hjem, var virkelig befriende, fortæller hun.

Selvom turen hjem var vemodig for mange af højskolens elever, var der god stemning på flyet.

Selv med larm fra motoren og med støjdæmpende høretelefoner på, kunne Tine Lyhne Bonde høre, hvordan højskoleeleverne sang på størstedelen af turen hjem.

Og da hjulene ramte dansk jord, lød der klapsalver i kabinen.

- Den her opgave betød rigtig meget for mig, fordi der var noget på spil. Det handlede om at få folk sikkert hjem og der var en reel chance for, at det ikke ville lykkes på grund af de mange restriktioner, siger Tine Lyhne Bonde.