Minister advarer coronakriminelle: Højere straffe på vej

De, som udnytter virusudbruddet til at begå tyveri, indbrud og bedrageri, skal nu straffes dobbelt så hårdt, lyder det i regeringens forslag.

Selvom en række danskere arbejder hårdt for at holde samfundet i gang, mens coronakrisen hersker, så er der en mindre gruppe, der udnytter situationen negativt.

Håndsprit er blevet stjålet fra landets hospitaler, kriminelle har udgivet sig for at være fra sundhedsvæsenet, og flere personer er blevet snydt af falske hjemmesider.

Og disse forbrydelser skal nu straffes markant hårdere end tidligere.

Det fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S) ved dagens pressemøde.

– Vi har i den seneste tid set begyndende tegn på, at kriminelle udnytter den sårbare situation, vi er i, siger justitsministeren og fortsætter:

– Vi har set tricktyverier, og vi har set tyverier fra hospitaler, hvor der er stjålet håndsprit og andre værnemidler. Endelig har vi fået en række anmeldelser om bedrageri med baggrund i coronavirus.

Tyveri af værnemidler vil udløse fængselsstraf

Derfor vil justitsministeren med opbakning fra et flertal i Folketinget fremsætte et forslag til en hastelov på området torsdag, der skal slå hårdt ned på dem, der har begået eller begår kriminalitet relateret til coronapandemien.

Det kan eksempelvis være it-kriminelle, der udnytter, at folk arbejder fra hjemmekontorer, til digital svindel.

Hvis det står til regeringen, skal straffen for tyveri, indbrud og bedrageri i forbindelse med virusudbruddet fordobles.

Ved andre overtrædelser af loven kan der være tale om mere end en fordobling.

Det kan eksempelvis være tyveri af værnemidler, som indtil nu har resulteret i en bøde. Sådan overtrædelse vil fremadrettet kunne give fængsel.

Der vil også være hårdere straffe på vej til de virksomheder, som misbruger regeringens støttepakker.

Her vil straffen hæves op til fire gange, hvis virksomheder snyder med de hjælpepakker, som Folketinget tilbyder virksomheder i nød.

Rigspolitichef: – De, der ikke vil høre, må føle

Selvom kriminaliteten ifølge politiet er faldende i øjeblikket, er der fortsat en mindre gruppe mennesker, som forbryder sig mod tilliden i samfundet.

Derfor bifalder de udsigten til hårdere sanktioner.

Det er urimeligt for de personer, der ellers lader sig pålægge af regeringens mange forbud i forbindelse med begrænsningen af smittespredningen, fortæller rigspolitichef Thorkild Fogde. Derfor skal de, der blæser på det hele, kunne mærke lovens rammer.

– Hvis man ikke vil lytte, må man føle, lyder det fra Thorkild Fogde.

Her stemmer justitsministeren i:

– Straf handler også om at markere den samfundsmæssige afstandtagen til handlinger. Når vi oplever, at nogen misbruger situationen til at berige sig selv, så vil vi gerne markere, at det tager vi som samfund afstand fra, siger Nick Hækkerup (S).