Samfund

Værnemidler til en måned købt i Kina – nu skal de bare transporteres til Danmark

Region Midtjylland har købt værnemidler i Shanghai, som tilsammen fylder 1300 kubikmeter. De regner med at have det i Danmark inden for en uge.

Natten til mandag fik indkøbsafdelingen i Region Midtjylland købt værnemidler nok til at dække det meste af Danmarks behov den næste måneds tid. Det skete på bare 7,5 timer via nettet og kontakter i Kina.

Det fortæller afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland Dorte Christensen.

- Det gik meget hurtigt. Man får tilbudt flere hundrede tusind af en type varer, også skal man tage stilling på fem-ti minutter, ellers er det væk, fortæller Dorte Christensen.

Hun vil ikke oplyse de præcise tal for indkøbene, men fortæller, at der indkøbt varer, der fylder 1300 kubikmeter i alt.

- Det burde være rigeligt til at dække en periode på 1 til 1,5 måneder for hele landet, hvis man supplerer lidt til løbende.

Højere priser end normalt

Dorte Christensen fortæller, at der er masser af handsker, kitler, visirer og kirurgiske masker. Det eneste, som der stadig mangler leverancer på, er FFP3-maskerne med ventiler og filtre, da produktionen stadig har problemer med at følge med.

- Priserne er højere end normalt, men de er ikke meget højere, siger Dorte Christensen.

Det er en udfordring, men vi regner med, at det første fly lander om senest en uge

Dorte Christensen, afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik, Region Midtjylland

Håndsprit bliver ikke købt ind, da flere virksomheder herhjemme er i gang med at omlægge til håndsprit-produktion, og regionen regner med at kunne få dækket behovet derfra.

Regionerne deler de varer, de får hjem, så varerne fra Kina skal bruges i hele landet, hvor der er behov for dem.

Fly lander om senest en uge

Lige nu er udfordringen at få varerne hjem til Danmark. De fylder i alt to fragtfly.

- Vi skal lave aftaler med transportfirmaer og stå for toldpapirer og andre ting, som vi ikke har erfaring med, når vi normalt indkøber. Det er en udfordring, men vi regner med, at det første fly lander om senest en uge, siger Dorte Christensen.

I sidste uge begyndte Region Midtjyllands normale leverandører af værnemidler at aflyse ordrer, fordi de ikke kunne skaffe dem hjem på verdensmarkedet.

- Der blev vi opmærksomme på, at vi blev nødt til at finde alternative leverandører og snakke med andre kontakter. I søndags kunne vi så for alvor begynde at købe op i Kina, siger Dorte Christensen.

Få dage tilbage med værnemidler

Søndag aften sendte Lægemiddelstyrelsen en pressemeddelelse ud om, at der var mangel på værnemidler som masker og håndsprit, og at man derfor skulle spare på det.

Formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin Joachim Torp Hoffmann-Petersen fortalte mandag til TV 2, at lagrene var ved at være tømt.

- Vi har formentlig værnemidler til relativt få dage tilbage, så vi har brug for, at statsministeren og den danske industri tager ansvar for, at vi har de værnemidler, vi skal bruge i løbet af denne uge, så vi ikke begynder at smitte, sagde han.

Udenrigsministeriet oplyser, at medarbejdere fra den danske ambassade i Kina vil gennemgå billeddokumentation og lave stikprøver af de varer, som er blevet er blevet købt, inden de bliver sendt til Danmark.

- Vi skal være helt sikre på, at vi ikke giver vores personale en falsk tryghed ved at tage udstyret på, siger Dorte Christensen.