Coronavirus

Jeppe Kofod med opsang til strandede danskere: Vi kommer ikke og henter jer gratis

Jeppe Kofod oplyser, at Udenrigsministeriet løbende er i kontakt med danskerne i udlandet, og at der vil komme ny information til dem løbende.

1423 danskere er i øjeblikket registreret i Udenrigsministeriets krisedatabase på grund af coronavirus.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod tirsdag på et pressemøde.

Han er bekymret over eksempler på rejsende danskere, der fravælger kommercielle løsninger eller råder andre til at fraråde tilgængelige flybilletter – enten fordi man synes, det er for dyrt eller besværligt, eller fordi man afventer, at Udenrigsministeriet sender et særfly.

- Udenrigsministeriet arbejder i døgndrift på at afsøge hjemrejsemuligheder. Og vi har allerede hentet en række danskere hjem. Men som jeg også sagde i forbindelse med Marokko-operationen, er et særfly ikke en løsning, der blot kan kopieres og overføres til andre situationer

- Vi bliver nødt til at prioritere de steder, hvor sundheds- eller sikkerhedssituationen er en særlig udfordring. Udenrigsministertiet kan kun iværksætte egne særfly i helt ekstraordinære situationer, hvor ingen andre løsninger er mulige. Det er ikke den situation vi generelt står med i verden lige nu.

Florerer på de sociale medier

Jeppe Kofod blev på pressemødet spurgt, hvorfra han har oplysninger om, at nogen danskere i udlandet forsøger at komme billigt hjem med særfly frem for at betale for at betale for en almindelig flybilet.

Til det svarede han:

- Jeg kan se, at der florerer ting på nettet og på de sociale medierne om den situation. Det er vigtigt at understrege, at man som dansker i udlandet har et ansvar for at finde kommercielle flybilletter til at komme hjem, siger Jeppe Kofod.

Ib Petersen, der er leder af corona-task-force ved Udenrigsministeriets Borgerservice, siger på samme pressemøde, at danskere i udlandet selv skal betale kostprisen for at flyve med særfly hjem fra udlandet.

- Det vil sige, at man betaler for, hvad en flybillet koster i et fyldt fly fra det pågældende land. Hvis flyet ikke er fyldt, betaler Udenrigsministeriet differencen, siger Ib Petersen

Forventer flere på listen

Jeppe Kofod oplyser, at Udenrigsministeriet løbende er i kontakt med danskerne i udlandet, og at der vil komme ny information til dem, så snart man har det.

- Det er danskere i udlandet, der har behov for assistance. Størstedelen af sagerne drejer sig om hjælp til hjemrejse. Vi forventer, der kommer flere på listen de kommende dage.

248 strandet i Peru

Peru er det land, hvor flest danskere er strandet med i 248 personer.

Hotellerne i Peru forventes at lukke fra 30. marts, og det kan skabe en svær situation for de mange danskere, der er strandet i det sydamerikanske land.

Udenrigsministeren siger, at han direkte har sagt til den peruvianske udenrigsminister, at det er vigtigt at få alle danskere fløjet hjem.

- Det er et besværligt land at samarbejde med, siger han.

Omkring situationen i Afrika siger udenrigsministeren:

- Vi har oprettet en ny task-force til Afrika. Danskere i Afrika skal kontakte Udenrigsministeriet, siger Jeppe Kofod.

I alt har 15 lande stoppet flyafgange mod Europa, lyder det.