Coronavirus

Trods lukning af daginsitutioner - børnefamilier skal stadig betale

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har opfordret regeringen til at give penge tilbage til forældre.

Børnefamilier skal fortsat betale flere tusinde kroner om måneden, selvom de ikke kan bruge daginstitutioner og fritidshjem under nedlukningen af Danmark.

Det sagde Mette Frederiksen på et pressemøde mandag.

- Der er ikke mange af os, der kan forvente at komme igennem det her, uden at ting bliver aflyst, selvom man har betalt for det inden. Så det er vigtigt at have en ordentlig balance på det her, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen fra statsministeren kommer, efter at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har opfordret regeringen til at give penge tilbage til forældre.

- De her 14 dage er force majeure. Det er en krise, hvor alle må holde for. Men kommer vi længere hen end de første 14 dage, og det tyder meget jo på, så mener vi, at forældrene skal kompenseres for udgiften, har Venstres børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby tidligere sagt til Jyllands-Posten.

Tilbud til en milliard

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ifølge Altinget.dk påpeget - i et skriftligt svar - at alle partier på nær Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har støttet, at forældrenes egenbetaling fortsætter til og med påske, hvis nedlukningerne bliver forlænget.

Pernille Rosenkrantz-Theil siger videre i det svar, at hvis lukningerne fortsætter efter påske, vil hun drøfte med Folketingets partier, hvad der skal ske med forældrebetalingen.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet er den samlede forældrebetaling for kommunale dagtilbud, SFO, fritidsklubber og privat-, fri- og efterskoler på cirka en milliard kroner om måneden.

En vuggestueplads i Københavns Kommune med frokost koster 3.741 kroner om måneden - uden frokost 3.087 kroner. Hvis man har to børn i vuggestue får man 50 procent søskenderabat på barn nummer to.

På pressemødet fortalte KL-formand Jacob Bundsgaard, at 1,2 procent af børnene i Danmark bliver nødpasset i disse uger.