Sundhedsminister beklager nej tak til testudstyr

Mailen er sendt, efter Berlingske bragte historien om, at Sydkorea for to uger siden henvendte sig til Danmark med tilbud om køb af testkit.

I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at myndighederne ikke har fulgt godt nok op på tilbuddet om at købe testkit fra Sydkorea.

- Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til covid-19 fra sydkoreanske leverandører, starter mailen fra Magnus Heunicke (S), som flere medier - heriblandt TV 2 - er kommet i besiddelse af.

- Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd. Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften (søndag, red.) rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København med henblik på i morgen tidlig at genetablere en kontakt om muligt køb af testkit fra de sydkoreanske leverandører.

Sydkorea har brudt smittekurven

Mailen er sendt, efter at Berlingske søndag aften bragte historien om, at en sydkoreansk embedsmand for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit.

I Sydkorea har man haft succes med at inddæmme virussen ved at teste hundredtusinder af borgere. På kort tid er smittekurven gået fra at være 900 smittede om dagen - da smitten var på sit højeste - til blot 64 smittede det seneste døgn.

Ifølge Berlingske takkede de danske myndigheder dog nej til tilbuddet fra Sydkorea. I Statens Serum Institut - som har ansvaret for regionernes indkøb af tests - var begrundelsen, at de ikke selv havde brug for testkit, og derfor takkede de nej.

Indtil sent søndag aften lød var myndighedernes officielle melding da også, at kun udvalgt sundhedspersonale og personer med alvorlige symptomer skulle testes. Den seneste uge er det dog kommet frem, at flere regioner mangler testudstyr - især reagenser. Derfor har de ikke haft mulighed for at teste sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonale for coronavirus, fordi de har prioriteret alvorligt syge patienter.

Det er nu ændret, og ud fra "et forsigtighedsprincip" skal alle med mistanke om moderat til svær covid-19 testes, står der i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen. Målet er, at 3000 danskere dagligt skal kunne testes.

I mailen til sundhedsordførerne skriver Magnus Heunicke, at de snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet og en status for det videre forløb.